Шокантна чињеница о краљевском браку

0

Краљица Елизабета II и принц Филип у браку су 69 година, али своју интиму добро крију. Ипак, нова NETFLIX серија “The Crown” потсетила је нас је на једну занимљиву чињеницу о којој се ретко говори: краљица и њен супруг принц су рођаци.

Заправо, они имају заједничког чукундеду и чукунбабу – краљицу Викторију и принца Алберта, који су и сами били у први рођаци.

Иако се то можда чини чудним, некада је то била уобичајена пракса међу члановима краљевских породица, када севодило рачуна о томе да се “плава крв” задржи у уском кругу, без уплитања странаца.

Поред тога што су рођаци, краљица Елизабета II и принц Филип имају и узбудљиву љубавну причу.

Када је краљичин отац краљ Џорџ VI посетио Поморски факултет у Дартмуту 1939. повео је своју тада 13-годишњу ћерку.

Док се краљ бавио озбиљним пословима, кадет по имену Филип Маунтбатен, трећи Елизабетин рођак и грчки принц, имао је задатак да будућу краљицу упозна са околином.

Елизабета се одмах заљубила у њега, а касније се поверила списатељици Бети Шо да им на почетку није било лако.

“Имала сам 13 година, а он 18. Био је кадет и спремао се за одсуство. Придружио се морнарици на почетку рата и само повремено сам га виђала кад је добијао одсуство – мислим два пута за три године. Онда су његови стриц и стрина лорд и леди Монтбатен проводили викенде с нама у Виндзору, а он је отишао на Пацифик и Далеки исток на две године”, каже краљица.

Пар се венчао 20. новембра 1947. и остало је историја.

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*