Шокантна исповест бившег логораша: Јели смо једни друге …

0

Индепендент је објавио детаље из захтева за одштету извесног Британца Харолда Ле Друиленеца након што је у Другом светском рату преживео 3 концентрацијска логора. Од свих које је прошао, каже, Берген – Белсен био је најгори. „Међу затвореницима је владао закон џунгле. Преко дана или си убијао или си био убијен, преко ноћи свуда је било канибализма“, написао је.

За себе каже да је преживео с пуно среће и захваљујући способности да, вероватно емоционално, живи ван свега тога. Нацисти су га заробили 1944. дан уочи савезничког искрцавања у Нормандији, на острву Џерси, једном од Каналских острва који су током рата били под окупацијом, и то зато што је сестри помагао око збрињавања једног руског заробљеника који је побегао Немцима, те због несарадње с немачким окупационим властима.

Његов посао у Берген – Белсену био је закопавање тела убијених и помрлих у масовне гробнице. Логораши су, рекао је, били слаби до те мере да су ровове за њих морали ископати радници споља. У том логору је током рата побијено најмање 70.000 људи, а савезници кад су га ослободили, згрожени виђеним, јер то је био први такве врсте на који су наишли, натерали су локално становништво да прођу кроз логор и виде што им се догађало под носом.

Ле Друиленец је навео и то да су били без воде, хране и могућности да спавају. У 10 месеци заточеништва изгубио је више од пола своје телесне тежине. Скоро целу једну годину требало му је да се опорави од дизентерије, шуге, неухрањености и септикемије. Лекарска комисија закључила је да је претрпео нешто мању од 50-постотне инвалидности, те му је одредила обештећење од 30.000 фунти у данашњој противвредности.

 

ПРАВДА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*