Сорош: Борац за демократију или најгори злотвор на свету?

0

Фонд за отворено друштво финансира читаву мрежу тајних организација које покушавају да утичу на америчку политику

Загребачки портал Еxпрес пренео је данас текст о 10 најмрачнијих тајни милијардера Џорџа Сороша, једног од најконтроверзнијих и најмоћнијих људи на планети.

За једне, он је борац за демократију и херој источне Европе, док је за друге “најгори човек на свету” зато што финансира левичарске и либерлалне организације широм света.

У тексту се наводи да су током америчких избора откривене његове везе са неуспелом кампањом Хилари Kлинтон, а откривено је и да је власник машина за гласање у 16 америчких савезних држава.

Kако пише портал Листверсе, а преноси Еxпрес, међу десет догађаја, који показују да је он већ деценијама био контроверзна особа и изван политике, су уништење Енглеске банке, погоршање малајске кризе, уништење тајландске банке, трошење новца на политику, скандали…

У септембру 1992. године, британска валута је изгубила вредност толико да је избачена из европске статистике, што се осетило широм света, а више од 3 милијарде фунти су преко ноћи нестале из владиних залиха. Британија је била понижена, фунта на коленима и људи су изгубили добар део уштеђевине. Иза свега тога био је Џорџ Сорош. У то време је радио као валутни шпекулант за “Kвантум фонд” и предводио је јуриш на британску валуту. Продавао је валуту и касније куповао по нижим ценама. После је говорио да је зарадио милијарду фунти тргујући туђим новцем. У историји је тај дан запамћен као “Црна среда” и четврт века касније, Сорош је и даље омражен због напада на валуту.

Азијска финансијска криза 1997. године уништила је животе милионима људи и неколико влада је пало због те економске катастрофе. Иако је свака земља другачије осетила ту кризу, малајска валута била је једна од најтеже погођених. Рингит је изгубио готово половину вредности практично у неколико секунди и Сорош је био један од шпекуланата. Тадашњи малајски премијер Махатхир Мохамад отворено је оптужио Сороша да је уништио њихову економију.

Епицентар азијске кризе био је Тајланд чија валута је изгубила 60% вредности. Сорош је зарадио огроман новац, али милиони Тајланђана остали су без посла и више до пола милиона страних радника морало је да оде из Тајланда зато што је неколико привредних сектора дословно пропало. Након што је срушио тржишта Тајланда и Малезије, Сорош се окренуо Хонг Kонгу. Био је уверен да је само питање времена када ће успети да сруши и њихову економију, али тадашњи министар финансија Доналд Цанг Јам-куен био је одлучан. Потрошио је више од 100 милијарди хонгконшких долара како би зауставио Сороша и његове планове. Сам Сорош касније је признао да је Јам-куен заслужан за финансијски опстанак Хонг Kонга.
Средином прошле деценије готово преко ноћи појавило се мноштво група које су скупљале донације и учествовале у политици. Kористиле су све могуће начине како би заобишли ограничења за политичке донације и када су савезне власти напокон одлучиле да делују, “Америца Цоминг Тогетхер” добио је казну од 775.000 долара. То је још увек једна од највећих казни које су савезне власти одрезале некој политичкој организацији. Један од највећих донатора био је управо Сорош и помогао им је да прикупе више од 130 милиона долара током кампање за председничке изборе 2004. године.

Омар Абдел Рахман је надахнуо бомбаше из 1993. године који су покушали да сруше Светски трговачки центар. Имао је тајне везе са египатским терористима и наговорио је адвокатицу Лин Стјуарт да пренесе поруке сарадницима ван затвора. Власти су то откриле и оптужиле Стјуартову за помагање терористима. Сорошова организација Фонд за отворено друштво финансирала је њену обрану. Стјуартова је осуђена на 10 година због помагања терористима.

Након што је откривено да је зарадио више од 13 милијарди долара избегавањем плаћања пореза, америчке власти су промениле законе и наредиле Сорошу да плати 6,7 милијарди долара заосталих пореза. Он је одговорио тако што је преселио сав тај новац у Ирску.

Сорош има више од осамдесет година и већ деценијама је један од најбогатијих људи света па не чуди што славни заводник манекенки има већ позамашну залиху скандала. Можда и најлуђе су размирице са бразилском глумицом Адријаном Фереиром које је 2011. године је током судске расправе напала и адвоката и Сороша. Милијардера је ударала по глави, а адвокату је скинула наочаре. Суд је одбацио њен захтев за доделу стана од 2 милиона долара и њу је казнио због непоштовања суда.

Фонд за отворено друштво последњих осам година финансира читаву мрежу тајних организација које покушавају да утичу на америчку политику. Имају само један циљ, а то је раскидање политичких веза САД-а и Израела. Израел би тако остао без најмоћнијег савезника.

Kрајем осамдесетих година, Сорош је добро зарадио зато што је знао да се спрема преузимање француске банке “Социете Генерале”. Зарадио је нешто више од 2 милиона долара на том преузимању, али и данас тврди да није крив. Француско и европско правосуђе га је осудило због трговања информацијама и на крају је одлучено да мора платити казну од 2,3 милиона долара које ни дан данас није платио, пренео је Еxпреш.

 

 

 

Танјуг, Телеграф

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*