Сорошев крвави план у три фазе

0

злоглашени амерички милијардер Џорџ Сорош, познат по рушењу многобројних режима у свету, покушава да завлада Србијом. Мрачни план подразумева распиривање и изазивање нереда због наводне изборне крађе, али и преузимање Српске академије наука и уметности (САНУ) и српског правосуђа, открива Српски телеграф. Потврду својих сазнања добили смо у обавештајним структурама, али и у САНУ и правосудним круговима.

Како упозоравају наши извори из српских обавештајних служби, сценарио за нереде у Београду, а потом, како се надају организатори, и другим градовима, већ дуже се разрађује у иностранству.

Шешељ: Не знам како је некоме уопште пало на памет да предложи за САНУ издајнике српског народа

– Идеја је да се под параваном протеста због наводне изборне крађе на улице изведе критична маса у коју би се инфилтрирали навијачи, криминалци… После би све било ствар технике. Идеална варијанта за Сороша и његове домаће плаћенике била би смена власти, а ако то не прође, као први корак биће им довољно и слабљење режима и уношење страха и несигурности у народ – открива извор нашег листа.

Три правца Сорошевог удара

1. Демонстрације и нереди под параваном наводне изборне крађе

2. Преузимање правосуђа од државе преко инфилтрирања у тела која смењују и разрешавају судије и тужиоце

3. Гурање припадника тзв. друге Србије у САНУ

Нека од спорних имена: Борка Павићевић (Центар за културну деконтаминацију на чијем је челу годинама је једна од најплаћенијих српских НВО од Сорошевог фонда, најгласнији је борац против српског национализма и СПЦ…), Латинка Перовић (сматрају је мајком друге Србије, за ратове деведесетих оптужује Србију, СПЦ и САНУ, велики заговорник независног Косова…), Загорка Голубовић (истакнута чланица Београдског клуба…)

У ИМЕ НАРОДА…

С друге стране, саговорници Српског телеграфа из правосудног система упозоравају да невладине организације (НВО), које се крију иза флоскуле цивилно друштво, покушавају од државе да преотму српско правосуђе за рачун својих западних ментора. Уколико би се остварио њихов мрачни сценарио, судије и тужиоци били би бирани и смењивани по директним налозима центара моћи ван Србије.

Симић: Свака пресуда доноси се у име народа, а не у име невладиних организација

Ово драматично сазнање за наш лист износи познати београдски адвокат Иван Симић испред многобројне групе својих колега. Како објашњава, непојмљиво је да неко у Србији покушава да прогура оно што не постоји ни у једној другој земљи.

– Када се суди и када се доносе пресуде, то се чини у име народа, што је јасно и назначено у свакој пресуди, не у име невладиних организација, а посебно не неког трећег ван Србије. А народни посланици су директни представници народа и тако су и изабрани, због чега заиста нема никакве логике да они ни на који начин не учествују у избору судија и тужилаца, док НВО, с друге стране, траже да њихови представници буду стални чланови Високог савета судства и Државног већа тужилаца, два тела која постављају и разрешавају судије и тужиоце – наводи београдски адвокат.

Вучелић: САНУ је задужен за очување Срба, а ови предложени за расрбљавање

Суштина приче, како тврди Симић, јесте у томе да се кроз уставне измене које се односе на правосуђе (о чему је јавна расправа у току) прогурају решења по којима би кључне полуге у судској власти преузели представници цивилног друштва заједно са својим људима који су већ инфилтрирани у правосуђе.

Анђелковић: Његове ударне песнице

Аналитичар Драгомир Анђелковић каже за Српски телеграф да Сорош традиционално ради тако што инфилтрира своје људе у битне институције друштва.

– Логично је да се на тај начин спрема озбиљан удар на САНУ јер је то још увек институција која је како-тако очувала национални дух. С друге стране, правосуђе НВО сектору пружа прилику да буде изнад политичара, па да коначно на важне функције у Србији поставља само политичке марионете, а да Сорош стварно влада. Јасно је и то да су организације које би да руше власт у Београду Сорошева ударна песница.

– Поједини представници струковних удружења судија и тужилаштва су недвосмислено предложили да се уместо представника државе у поменута два тела уведу људи из НВО. Они би тако најдиректније могуће утицали на избор и разрешење судија и тужилаца и тако правосуђе и формално ставити под своју контролу. А и до сада смо имали сијасет примера да су се и те како мешали у рад судова и тужилаштва како би спроводили своје интересе – наводи Симић и додаје да је од утицаја представника власти на независно судство једино погубнији утицај НВО и да ће група адвоката поднети амандман којим ће инсистирати да у Високом савету судства један од чланова, истакнутих правника, буде представник адвокатуре.

Борис Малагурски, режисер
Кандидаткиње попут Павићевићеве и Перовићеве ничим нису заслужиле да се нађу у САНУ. То било као да се Шешељ кандидује у Хрватској академији знанства и умјетности
Матија Бећковић
Идеал би био да сви грађани буду чланови академије

ЗАКОПЧАНИ ЧАВОШКИ

Трећи правац на ком Сорош делује је покушај да што више својих људи, представника тзв. друге Србије, угура у САНУ, који важи за један од највећих бастиона српства. Тако су се међу предложеним новим члановима (Изборна скупштина заказана за новембар) нашли, између осталих, и Борка Павићевић, Латинка Перовић, Загорка Голубовић и још неколико сличних имена, што је изазвало огорчење академика који су национално оријентисани.

– То би било преседан. Уколико њих приме у чланство, САНУ би слободно могао да избаци префикс српска из имена – рекао нам је један од истакнутих академика.

Ти људи немају легитимитет!

Адвокат и некадашњи члан скупштинског Одбора за одбрану и безбедност Ђорђе Мамула наводи за наш лист да Сорошеви НВО правници немају легитимитет да заузму позиције у Високом савету судства:

– Они се никада и нигде нису опробали у правосуђу као адвокати, судије или тужиоци, већ са лагодне позиције слободних интелектуалаца дискутују о судству, а не као људи које обавезује професија. Њихови ставови ни у ком случају не би смели да имају утицај у институционалном смислу пошто нису прошли никакве изборе, немају легитимитет.

По начину на који је дочекао наше питање, било је јасно да академик Коста Чавошки зна о чему се ради. Ипак, није желео да „отвара карте“:

– У академију се улази због стручности и постигнутих резултата, а не због тога што неко има ово или оно политичко уверење. О осталом не могу да говорим, највероватније треба да одлучујем о њиховој кандидатури и не могу да прејудицирам свој став.

Где је све вршљао милијардер

Румунија

Директан уплив у протесте на којима је у новембра 2015. издејствована оставка премијера Виктора Понте

Грузија

Преко Либерти института и Фонда за отворено друштво 2003. дошло је до свргавања председника Едуарда Шеварднадзеа, током тзв. ржичасте револуције

Словачка

У јуну 2017. покретање протестних шетњи против власти

Украјина

Чувена Наранџаста револуција 2004. године, која је довела до пада владе наклоњене Русији

Македонија

„Отворено друштво“ било је један од инспиратора доласка Зорана Заева на власт, уз издашно финансирање његове странке

Велика Британија

Шпекулативним финансијским трансакцијама Сорошев „Квантум фонд“ предводио јуриш на британску валуту 1992. године, чиме је била сломљена Банка Енглеске

Израел

Ова држава оптужила га да организује кампању протеста против плана премијера Бењамина Нетањахуа о депортацији хиљада афричких миграната

Шпанија

Финансира две каталонске организације које играју кључну улогу у процесу борбе за каталонску независност

Мађарска

Орбанова влада ушла у отворени рат са Сорошем протерујући његов универзитет из те земље. Оптужују га да би Мађарску хтео да преплави мигрантима, као и целу Европу

Пољска

Власт ове земље оптужује га с времена на време да стоји иза протеста због наводног ограничавања демократије у тој земљи

С друге стране, лидер радикала и доктор правних наука Војислав Шешељ сматра да би то био крај САНУ.

– Не знам како је некоме уопште пало на памет да предложи та имена, да издајници српског народа седе тамо. То је увреда за САНУ, а уколико их приме у чланство, то ће дефинитивно бити крај ове српске институције – каже Шешељ.

Милорад Вучелић, власник Печата, сматра да је САНУ национална, државотворно одговорна организација, а личности попут предложених су одговорне неком другом, а не српском народу.

– САНУ је задужен за очување Срба, а они за расрбљавање – каже Вучелић.

 

 

Република

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*