ŠPANIJA OSTAJE NA ISTOM KURSU: Ne nezavisnosti Katalonije, ne nezavisnosti Kosova!

0

Ne treba očekivati nikakav dramatičan zaokret Madrida posle izbora socijaliste Pedra Sančesa za premijera, umesto desno orijentisanog Marijana Rahoja. Španija apsolutno neće menjati stav prema Kosovu, piše Sputnjik.

Novom premijeru Španije se, očigledno, ne može osporiti sposobnost i harizmatičnost. Uprkos tome što Španska socijalistička radnička partija (PSOE) na čijem je čelu ima samo 84 mandata od 350 u španskom parlamentu, uspeo je da obezbedi apsolutnu većinu za izglasavanje nepoverenja vladi Marijana Rahoja iz Narodne partije.

I ne samo to. Uspeo je da ga u istom danu izaberu za premijera, pa je 44-godišnji Sančes postao prvi španski premijer koji je na to mesto došao bez pobede na izborima.

Šta se može očekivati od nove vlade na čelu sa levičarem posle smene desničara Rahoja, koji je pao zajedno sa svojom strankom nakon što ju je sud osudio zbog uzimanja mita?

Odličan poznavalac prilika u Španiji, odakle je bio dopisnik, spoljnopolitički komentator Borislav Lalić za Sputnjik kaže de ne očekuje nikakve dramatične zaokrete na ključnim pravcima kojima Španija ide.

– Sam Pedro Sančes je izjavio da neće biti nikakvog zaokreta ni prema EU i što je najvažnije, ni po pitanju secesionizma u Kataloniji. Rekao je ne samo da je protiv toga da Katalonija dobije pravo na samoopredeljenje, nego da će se svesrdno protiv toga boriti – ukazao je Lalić.

Na pitanje da li to znači da Španija neće menjati kurs kada je u pitanju nepriznavanje samoproglašene nezavisnosti Kosova, Lalić odgovara: „Apsolutno!“

Srbin info

POSTAVI ODGOVOR

*