Шпанска министарка одбране запретила Каталонији војном силом ако покуша да се отцепи

0

ПУЏДЕМОН: ВЛАДА ШПАНИЈЕ ПРВИ ВЕЛИКУ ГРЕШКУ АКО МИСЛИ ДА ЋЕ НАС ТИМЕ ЗАПЛАШИТИ

Мадрид ће покушати да заустави Каталонију преко Уставног суда Шпаније који ће – како се најављује – референдум прогласити неуставним и забранити његово одржавање. Пуџдемонове речи су најава да се Барселона неће зауставити ни пред тим одлукама ни пред претњом слања шпанске армије да спречи отцепљење Каталоније
МИНИСТАРКА одбране Шпаније – Марија Долорес де Коспедал – изјавила је да су оружане снаге земље дужне да заштите њену територијалну целовитост.

Те њене речи наишле су на подршку шпанских генерала и у политичком врху у Мадриду. Међутим, у Каталонији су их правилно проценили – као директну претњу применом војне силе против ове провинције која жели да се преко референдума одвоји од Шпаније и да постане независна држава.

Де Коспедал је за време прославе 40-годишњице њеног министарства рекла да обавеза армија и Цивилне гарде није само заштита демократских вредности и Устава Шпаније, него и њене територијалне целовитости и суверенитета. Притом је нагласила:

„Увек када су Шпанији биле потребне њене Оружане снаге – оне су се одмах стављале на располагање“.

У исто време је у парламент Каталоније стигао предлог закона о референдуму о независности. Временска подударност, наравно, није случајна.

Генералитет у Мадриду поводом министаркиних речи је већ објавио: „Спремни смо да извршимо све што од нас тражи Устав земље и што нам наложи влада Шпаније“.

Шпанским генералима је забрањено да се јавно изјашњавају поводом политичких тема. Забрана се односи и на „каталонско питање“.

Председник владе Каталоније, Карлес Пуџдемон, поводом министаркиних речи је већ изјавио:

„Влада Шпаније – која сада маше војним униформама – прави велику грешку ако мисли да ће нас тиме заплашити“.

Пуџдемон је саопштио да ће се „референдум независности“ – упркос свим претњама и потезима званичног Мадрида – одржати 1. октобра.

Мадрид ће покушати да заустави Каталонију преко Уставног суда Шпаније који ће – како се најављује – референдум прогласити неуставним и забранити његово одржавање.

Пуџдемонове речи су најава да се Барселона неће зауставити ни пред тим одлукама ни пред претњом слања шпанске армије да спречи отцепљење Каталоније.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*