Шпански „краљ“ пива оставио наследство својим сељанима!

Свих 80 становника малог шпанског села Церезалес дел Кондадо недавно су постали милионери и то захваљујући само једном човеку и његовом тестаменту.

0

Антонино Фернандез, милијардер и филантроп, умро је у августу у 100. години живота, а у свом ексцентричном тестаменту 200 милиона евра оставио је становницима села у којем је одрастао. Сваком становнику тако је припало нешто више од 2,3 милиона евра, а остало је и за друге трошкове попут новог културног центра, пише Дејли Мејл.cerezalesdelcondado-1Рођен је 1917., а већ с 14 година морао је да напусти школовање. Наиме, био је једно од 13 деце у породици и његови родитељи школовање једноствано нису могли да му приуште. Нешто касније оженио је Синију Гонзалез Диаз и са 32 године емигрирао у Мексико где се запослио у компанији њеног ујака Групо Модело (која производи пиво Корона).

grupomodelo

До 1971. напредовао је до позиције ЦЕО-а и помогао Корони да постане, не само најпопуларније мексичко пиво, већ и велики извозни феномен. Извозили су га и у његову родну Шпанију, под именом Коронита. Корона Екстра пак је друго најчешће увожено пиво у Америци с годишњом продајом од готово 700 милиона долара.

Фернандез никад није заборавио своју родну груду, а бивши шпански краљ Хуан Карлос за његов хуманитарни рад га је и одликовао. Међутим, тек након његове смрти, становници села у којем је одрастао схватили су колико је волео свој завичај. Село ће добити и потпуно нови културни центар, такође плаћен из наследства, а профитираће и локална непрофитна организација и сви њени радници.

ФОКУС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*