СПЦ доделила саветнику у Министарству културе Хрватске Миљенку Домијану Орден светог Саве

0

Свети архијерејски синод Српске православне цркве је доделио саветнику у Министарству културе Хрватске Миљенку Домијану Орден светог Саве другог степена „за свесрдно указивање помоћи у обнављању древног верског и културног наслеђа СПЦ у Далмацији“.

Високо признање СПЦ уручено је Домијана јуче, на празник Велике Госпојине, у манастиру Успења Богородице у Kрупи недалеко од Обровца.

Епископ далматински Фотије је том приликом захвалио свима који помажу обнову манастира Kрупа, а посебно Миљенку Домијану.

Литургији у манастиру и додели ордена, присуствовали су амбасадорка Србије у Хрватској Мира Николић, градоначелник Обровца Анте Жупан и представници општинских власти, објављено је на сајту Далматинске епархије СПЦ.

Епископ Фотије поручио је да је заједничка мисија свих нас без обзира којој вери припадамо, суживот у братској љубави. Он је позвао све људе добре воље да се следеће године поново окупе у манастиру Kрупи, на прослави седам векова ове светиње.

Орден Светог Саве првог степена добијају само државници, један од њих је председник Русије Владимир Путин.

Пре Домијана, патријарх српски Иринеј одликовао је високим призањем бившег вараждинског професора Ивана Хитија, који је у грађанском рату у Хрватској деведесетих година сачувао од уништења старе књиге и остало писано благо, и реликвије СПЦ у Пакрацу. Хитију је уручен Орден светог цара Kонстантина.

Домијан је историчар уметност и конзерватор, био је више година директор Kонзерваторског завода у Задру. Два пута је добио награду за животно дело „Вицко Андрић“ за допринос заштити културне баштине у Хрватској.

После одласка у пензију и пресељења на острво Раб, именован је за главног државног конзерватора при Министарству културе Хрватске.
Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*