SPC: Izuzetna zabrinutost crkve i naroda za KiM

0

EĆKA PATRIJARŠIJA – Sabor Srpske pravoslavne crkve konstatovao je danas izuzetnu zabrinutost sveštenstva, monaštva i vernog naroda povodom sve češćih zvaničnih i nezvaničnih izjava u vezi sa konačnim statusom Kosova i Metohije.

„Sabor deli njihovu zabrinutost povodom učestalih izjava moćnih zemalja Zapada u kojima se otvoreno govori o nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i zbog različitih spekulacija o eventualnoj podeli južne srpske pokrajine”, navodi se u saopštenju Sabora, nakon prvog radnog dana redovnog majskog zasedanja u Pećkoj Patrijaršiji.

Tome, navodi se, naročito doprinose različiti oblici pritiska od strane kosovskih institucija, nepoštovanje zakona i elementarnih ljudskih prava, kao i sve učestalije uzurpiranje crkvene i privatne imovine.

„Imajući sve ovo u vidu, Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve će se temeljno baviti ovom temom na svom ovogodišnjem zasedanju i po njegovom završetku izdaće zvanično saopštenje”, izjavio je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, episkop raško prizrenski Teodosije.

Sabor sutra nastavlja rad u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

Sabor, kojim presedava Irinej, izdao je saopštenje posle razgovora sa nadležnim episkopom, sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom u Peći, Prizrenu i Velikoj Hoči, naveo je episkop Teodosije.

 

(Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

*