СПЦ наставила полемику с Хочеваром преко саопштења, он чека дијалог

0

У исто време и у истом обиму у којем је неко право у држави и друштву остваривала Српска православна црква, остваривала га је и Kатоличка црква и све верске заједнице у Србији, саопштила је данас СПЦ.

СПЦ је тиме наставила дијалог преко медија са београдским надбискупом Станиславом Хочеваром о односима две цркве у вези са канонизацијом Алојзија Степинца, док надбискуп предлаже директан дијалог, а не посредством медија.

Наиме, Хочевар је недавно изјавио за медије да се католици веома чуде што се од њих захтева толико проучавање лика и дела Алојзија Степинца, што се није радило, како је рекао, када је СПЦ проглашавала своје свеце, мислећи притом на владику Николаја Велимировића.

На то је уследило саопштење Светог архијерејског синода СПЦ у којем је изјава Хочевара оцењена непримереном и недобронамерном, да би затим београдски надбискуп прошле недеље одговорио да завршава дијалог преко медија, да ће Синоду предложити дијалог, као и да није желео у било чему да упоређује историјске личности или њихову светост.

Хочевар је тада поставио и питање зашто верници Kатоличке цркве у Србији морају да подносе терет нерешених проблема чији су епицентри изван Србије.

СПЦ је данас саопштила да охрабрује и радује Хочеварова изјава да ће позвати Синод на дијалог, али је указала и на чињеницу да је београдски надбискуп и раније имао негативне изјаве, попут тога да су “католици у Србији робови док не дође папа”.

Kако се истиче, такве изјаве подсећају на кампање и стереотипе о српском народу и СПЦ које су на Западу сервиране деведесетих година прошлог века.

СПЦ је у саопштењу навела примере једнаког третмана те цркве и Kатоличке цркве у Србији и додала да сви верници, било да су већина или мањина, било којој цркви или верској заједници да припадају, треба да уживају иста права.

 

 

Тањуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*