Специјалац који је убио бин Ладена објавио књигу

0

Припадник америчких „фока“ који је изјавио да је управо он убио вођу терористичке групе Ал Каида, Осаму бин Ладена, објавио је мемоаре у којима је описао последње тренутке „терористе број један“, пише лист „Дејли мејл” а преноси „Спутњик”.

Нова књига „Оперативац” чији је аутор 41-годишњи војник Роберт О’Нил изашла је ове недеље. У њој аутор детаљно препричава догађаје те ноћи 2011. године. У књизи се наводи да се О’Нил лице у лице суочио са терористом након што су специјалне јединице уклониле и последњу линију одбране у склоништу Бин Ладена у пакистанском Аботабаду, пише „Дејли мејл”.

Према подацима обавештајне службе, специјалним снагама је требало да пронађу Бин Ладеновог сина Халида, који је био „последња линија одбране оца”. Након што је 23-годишњи Халид убијен, војници су пожурили да прегледају друге просторије.

Роберт О’Нил током једне акције морнаричких „фока“

На крају је О’Нил видео терористу „вишег и мршавијег него што је очекивао, са краћом брадом и седом косом”. Војник је у њега пуцао два пута. „Бин Ладенова глава се распала и он је пао”, описује догађаје аутор књиге.

У саопштењу специјалца који је објавила издавачка кућа „Скрибнер” он је желео да покаже „људску страну” борбе. Један други војник који је учествовао у операцији, Мет Бисонет, 2012. је објавио књигу „Тежак дан” под псеудонимом Марк Овен. У књизи је детаљно говорио о нападу, али није именовао особу која је ликвидирала терористу.

Бисонету су претили затвором због тога што није Пентагону предао књигу на проверу пре доношења одлуке о објављивању и наређено му је да влади плати 6,6 милиона долара. Представник издавачке куће „Скрибнер” саопштио је да је О’Нилова књига прошла сву потребну процедуру.

ПОЛИТИКА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*