Шпигл: Вучић је ауторитарни популиста који воли Ангелу

Српски премијер је парадни пример ауторитарног и популистичког лидера у региону који све више скреће са пута демократије, пише Шпигл онлајн и указује да су Европској унији (ЕУ) "стабилни партнери важнији од принципа".

0

Како преноси Дојче веле, немачки лист констатује да у свим земљама Западног Балкана владају ауторитарни политичари и корумпиране клике, које све више окрећу леђа демократији и владавини права.

Дописник Шпигла из Будимпеште Кено Ферзек наводи да се „шеф српске владе Александар Вучић радо издаје за ватреног обожаваоца ЕУ и њених вредности“.

Према Ферзековој оцени, Вучић „периодично обасипа немачку канцеларку правим правцатим изјавама љубави у којима хвали њено хуманистичко и демократско држање“.

„Бивши министар пропаганде диктатора Милошевића с гуштом наступа као апостол помирења у региону Западног Балкана“, наводи Ферзек.

Али Вучић зна и друкчије, напомиње Шпигл и указује на тесне односе и војне вежбе са Русијом, као и на „честе маркантно-егоманске опаске на адресу опозиционих политичара, неистомишљеника и независних медија које су пуне латентних, али сасвим озбиљних претњи“.

И наравно да је у његовим очима називање масакра у Сребреници геноцидом заправо антисрпска пропаганда, пише Шпигл.

„Вучић, који постјугословенском Србијом влада са толико моћи као само Милошевић пре њега, тек је парадни пример ауторитарно-популистички-националистичког лидера у једном региону који у новим условима европске и светске политике све више скреће са пута демократије и владавине права“, оцењује Шпигл.

Ферзек даље констатује да се, „у клими умора ЕУ од проширења“, у међуврмену етаблирао прећутни мото: „Реалполитика, уместо владавине права“.

Према његовом објашњењу, „Европској унији су потребни многи регионални моћници, као политички партнери и гаранти стабилности“.

Када је у питању Србија, подсећа Шпигл, очекује се нормализација односа са Косовом коју треба да погурају Вучић и Хашим Тачи.

Та нормализација се одвија уз махом одсуство јасности, „а при томе и даље није испитано учешће једног од актера – Тачија – у ратним злочинима“, наводи Шпигл.

Немачки лист додаје и да је дугогодишњи македонски премијер Никола Груевски потребан у „менаџменту избегличке кризе“, јер је Македонији намењена улога „бедема“ ка Грчкој.

Црногорски владар Мило Ђукановић води земљу у НАТО и сматра се гарантом стабиности, иако води земљу „као приватну фирму, заједно са породичном и ортачком кликом“, пише Шпигл.

ФоНет

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*