Списак терористичких напада у Европи у последњих 13 година

0

Лондон, Париз, Брисел, Берлин… А сада и Манчестер? Европске метрополе протеклих година све чешће су мета терориста

Агенција ДПА урадила је преглед свих теросристичких напада од 2004. у Мадриду до данас. У последњих 13 година у Европи се догодило 14 терористичких напада. Први у овом низу десио се 2004. у Мадриду.

Стокхолм, април 2017.

У шопинг улици у главном граду Шведске нападач отетим камионом удара прво у масу људи, а затим и у тржни центар. Пет особа је погинуло, а 15 повређено. Још истог дана, полиција хапси 39-годишњег Узбекистанца под сумњом за тероризам.

Санкт Петербург, април 2017.

У експлозији у метроу у Санкт Петербугу настрадало је 11 људи, а бројни су повређени. Место експлозије и начин постављања бомбе одговарају мустри исламистичког тероризма.

Лондон, март 2017.

Нападач аутом намерно скреће у пешачку зону на мосту у центру Лондона, након чега убада једног полицајца. Четири особе подлежу повредама. Британске снаге безбедности убиле су починиоца.

Париз, фебруар-март 2017.

На француском аеродрому Орли човек покушава да истргне оружје из руку војника у патроли. Након тога је убијен. Почетком фебруара, Египћанин који се мачетама бацио на војну патролу, убијен је у близини музеја Лувр.

Берлин, децембар 2016.

Главни граду Немачке био је мета терористичког напада непосредно уочи Божића. Члан терористичке полиције „Исламске државе“ (ИС) убија 12 особа тако што је украденим камионом улетео у центар божићног вашара. Неколико дана после тога, 24-годишњи Тунишанин убијен је у близини Милана при полицијској контроли.

Ница, јул 2016.

Атентатор камионом улеће у масу на риви у француском лучком граду. Погинуло је најмање 86 људи. Након тога, ИС је преузела одговорност за тај масакр.

Брисел, март 2016.

Исламистички атентатори са више бомби усмртили су 32 особе на аеродрому и метро-станици у главном граду Белгије.

Истанбул, јануар 2016.

Нападач самоубица ИС убија 12 особа у историјском центру турске метрополе разневши се бомбом усред туристичке групе.

Париз, новембар 2015.

У координираној серији напада на државу Француску, чланови ИС у више ресторана и у клубу „Батаклан“ усмртили су 130 особа, а стотине ранили.

Kопенхаген, фебруар 2015.

У главном граду Данске 22-годишњи младић арапског порекла пуца на један кафић. Један човек је убијен. Атентатор убија чувара испред синагоге, након чега губи живот у полицијској потери.

Париз, јануар 2015.

При нападу на француски сатирични магазин „Шарли ебдо“ и кошер супер-маркет умире 17 особа. Оба нападача су након тога убијена у полицијској акцији. Одговорност за напад преузима терористичка организација Ал Kаида.

Брисел, мај 2014.

Француски исламиста убија четири особе у Јеврејском музеју. Убрзо након тога је ухапшен. Kао самопрозвани „Божији борац“ пре тога се борио у Сирији.

Лондон, јул 2005.

Четири муслимана с британским пасошем, експлозивном направом у метроу убијају 56 особа, а 700 људи је повређено.

Мадрид, март 2004.

У путничком возу у шпанском главном граду у исламистички мотивисаном бомбашком нападу умире 191 особа, а 1.500 је рањено.

 

ДПА, ДВ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*