Сплит у ПЛАМЕНУ!

0

Огромна ватрена стихија данас је захватила Далмацију након што се седам мањих пожара стопило у један велики.

Kатастрофална ситуација однела је и прву жртву, након што је један пензионер преминуо од срчаног удара када је ватра захватила део око његове куће у Сплиту, кажу тамошњи органи власти.

У Сплит су хитно дошли поједини хрватски министри, а распоређена је и војска која ради на гашењу пожара.

Према речима локалних власти, горе куће око Сплита у Жрновници. Много људи је већ остало без крова над главом.

Ракетна база у Сплиту је такође угрожена, али власти истичу да су ракете наводно дубоко у земљи. Ипак, и поред тога пожар се гаси. Дува веома јак ветар који отежава гашење, а из локалних власти истичу да уколико настави да дува тим интензитетом заустављање или барем локализовање пожара биће скоро немогуће.

Становници околних места, попут Омиша, остали су заглављени у Сплиту јер су сви путеви блокирани, а над градом се надвио густ црни дим. Јадранска магистрала је потпуно закрчена, а пожари сличног типа избили су и у Италији и Херцеговини.

У Сплитско-далматинској жупанији 12 пожара гаси 400 људи

На подручју Сплитско-далматинске жупаније по врло неповољним условима и помогнути снажним ветром гори 12 пожара, које гаси око 400 људи са више од 100 ватрогасних возила и уз помоћ канадера и ер-трактора, изјавио је данас ватрогасни командант Сплитско-далматинске жупаније Дражен Главина.

– Kод Ситна Горњег брани се кућа по кућа, канадери помажу да ватрогасне снаге могу прићи ватри, а слично је крај Тугара, где је ватра одмакнута од куће, али због ветра може опет променити смер. Дислоцирали смо све људе и дигли домаће снаге колико смо год могли, тако да у просеку на сваком пожару сада гаси по 30 ватрогасаца плус велики пожар код Ситног на којем је пуно више људи – рекао је Главина, пренела је Хина.

Министар унутарњих послова Давор Божиновић рекао је да су резервне снаге хрватске војске стигле у део Жрновнице, те да ће доћи и ватрогасци из дугих жупанија, као и да повређених нема, осим што је један мушкарац преминуо од срчаног удара, а о материјалној штети у овом тренутку тешко је прецизно говорити.

– Има изгорелих маслиника, штете на неким објектима, неким кућама, међутим за прави увид је потребнмо да се ситуација смири – додао је он.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*