Спор око кандидатуре Белог Прелетачевића! Одлука У ПОДНЕ!

0

Љубиша Прелетачевић Бели предао је потписе за кандидатуру у РИК. Ипак, нешто пре поноћи позван је назад јер у изјавама не постоји одредница „Група грађана“ испред „Бели – само јако“. Како је за Н1 рекао портпарол Прелетачевића, Стеван Влаић, званична одлука ће се знати после седнице РИК, која ће се највероватније одржати у подне.

У браон бунди и уз трубаче, стигао је Прелетачевић око 21.30 испред РИК-а, и то у белој лимузини, праћен колоном симпатизера из Младеновца. Потписи су донети у белом сандуку, а и у Београду га је дочекао велики број грађана.

Прелетачевић је, ипак, позван да се врати у Скупштину нешто пред поноћ, а поједини медији најпре су јавили да се ради о оспоравању потписа.

Један од чланова Републичке изборне комисије је рекао за Инсајдер да је проблем у томе што у изјавама не постоји одредница „Група грађана“ пре имена „Бели – само јако“.

Према закону, то није неопходно, али такав захтев се наводи у Упутству РИК. Иако је закон старији правни акт, о томе је дошло до неслагања и дебате у РИК-у. Како је за Н1 рекао портпарол Прелетачевића, седница ће бити настављена данас, највероватније око подне, када ће се знати и одлука о кандидатури.

На Твитеру се повела расправа у вези са овом замерком РИК. Кандидат за председника Саша Радуловић тврди да су формулари по закону, а да је Упутство РИК-а незаконито јер не може да додаје ограничења која законом нису предвиђена.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*