СРАМОТА НА ЕВРОВИЗИЈИ – ЗВИЖДАЛИ СРБИМА И РУСИМА!

0
Србију су представљали Сања Илић и Балканика са песмом „Нова деца“ у којој су помирили традиционално и модерно, али Европи се више допало „кокодакање“ певачице из Израела.

Синоћ је у Лисабону одржано финале овогодишњег такмичења за „Песму Евровизије“. Ова манифестација последњих година је изгубила свој првобитни карактер. Уместо промоције музике и одабира најлепше европске песме, Евровизија је постала политички и пропагандни инструмент.

Међутим, оно што се синоћ догодило у арени у Лисабону превазилази све што смо очекивали од популарног „Еуросонга“. Наиме, представница Црне Горе укључила се у програм и презентовала како је гласао црногорски жири. Када је на крају изговорила „12 поена за Србију!“ уследили су звиждуци, негодовање публике и опште незадовољство у арени.

Коментаторка РТС, Душка Јованић одмах је реаговала: „Чини ми се да чујем негодовање публике.“, рекла је она.

Неколико минута касније уследило је укључење из Москве. Иако Русија није прошла у финале овогодишњег такмичења, публика је поново бурно реаговала и док је руска водитељка читала како је гласао жири у овој земљи, у лисабонској арени чули су се звиждуци.

„Поново чујем звиждуке, или ми се опет причињава.“, иронично је прокоментарисала Душка Јованић.

Србија је такмичење завршила на 19.месту, а овогодишњи победник је Израел са песмом „TOY“.

Иако је Србија готово једина наступила са аутентничном музиком, одличним вокалима и суштински представила читав Балкан, већина чланова жирија европских држава у потпуности је игнорисала српске представнике.

Ако Евровизију тумачимо у политичким оквирима, јер је очито да је она одавно инструментализована, можемо на овом примеру видети какав однос Србију чека у Европској унији – игнорисање, звиждуци, негодовање.

Говори Србија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*