Srb: Antifašisti slave Dan ustanka,desničari puštaju Tompsona

0

U Srbu u hrvatskoj opštini Gračac danas se obeležava Dan ustanka naroda Hrvatske, a istovremeno ekstremno desna Autohtona Hrvatska stranka prava (A-HSP) na čelu sa Draženom Kelemincem organizovala je kontraskup na kome pušta pesme Marka Perkovića Tompsona.

U nekadašnjoj Jugoslaviji, 27. jul se službeno slavio kao Dan ustanka naroda Hrvatske, ali je taj praznik ukinut nakon osamostaljenja Hrvatske, prenosi Index.hr.

Govoreći na skupu, koji se održava kod spomenika ustanku, saborski zastupnik i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovca uporedio je današnje stanje u društvu sa vremenima antifašističke borbe.

„Bilo je za sve mesta i za socijaliste i za liberale i za konzervativce. Danas svedočimo da se to mesto sužava, da treba biti mesta samo za one jedne, samo za desne. I što dalje, to sve desnije“, rekao je Pupovac.

Skup su organizovali Srpsko narodnog veća (SNV), Savez antifašističkih boraca i antifašista i opština Gračac u Srbu, a kako je najavljeno na njemu bi trebalo da govore i bivši predsednik Republike Stjepan Mesić, predstavnici opštine i istoričari.

Obeležavanje je okupilo stotine antifašista iz Hrvatske i susednih zemalja.

Svečanost je započela polaganjem venaca poginulim partizanima iz Dalmacije.

Kao i prethodnih godina, kontraskup u Srbu održava ekstremno desna Autohtona Hrvatska stranka prava (A-HSP) na čelu s redikulom Draženom Kelemincem.

Kako se navodi, nekoliko desetina desničara je stalo iza policijske blokade, nekoliko stotina metara od glavne manifestacije i preko razglasa puštalo pesme Marka Perkovića Tompsona.

Tanjug, Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*