Срби добили три министарства и место заменика премијера у новој влади Косова

0

Према споразуму о расподели министарстава, странка Хашима Тачија добила је ресор министарства правде, Беџет Пацоли је нови министар спољних послова, док Харадинају, осим премијерског места, иде и војска.
Будућа влада Косова имаће 21 министарство.
Највећи број ресора добиће ДПК Кадрија Весељија (који је наследио Хашима Тачија након што је овај постао председник Косова). Њима ће припасти шест министарстава и место заменика председника владе, а интересантно је да ће – у години када се очекује почетак рада специјалног суда за злочине ОВК – на месту министра правосуђа бити представник странке чији је лидер био управо један од вођа косовских терориста. Осим тога, Весељијеви министри бавиће се и финансијама, здравством и европским интеграцијама.
Иако ће ДПК имати највише ресора, очигледно је да ће најзначајнија министарства отићи у руке “прелетачу” Беџету Пацолију, који је министар спољних послова Косова. Осим тога, у његове руке иде и полиција, министарство за економски развој, али и место првог потпредседника владе.
За првог заменика премијера је изабран Беџет Пацоли, док су заменици председника владе Енвер Хоџај (Демократска партија Косова), Фатмир Љимај (Инцијатива за Косово), Далибор Јевтић из Српске листе и Дардан Гаши из листе Ибрахим Ругова.

Најмањи део колача, заправо, добила је странка будућег премијера Рамуша Харадинаја. Њима ће према споразуму припасти само министарство које ће бити надлежно за развој инфраструктуре, али и једно посебно значајно – војска. Управљање војском вероватно је и “ужа специјалност” новог премијера – истакнутог лидера ОВК који је директно на терену управљао терористичким ћелијама, а у Хагу је био оптужен за ратне злочине. Међутим, иронијом судбине, и у овом ће случају Харадинај бити принуђен да блиско сарађује са Србима. Као што је познато, српска мањина је до сада кочила формирање косовских оружаних снага, што је била једна од тема којом су се политичари на Косову интензивно бавили у предизборној кампањи. Да ли ће нови премијер издејствовати формирање војске – остаје да се види.

Српска листа одлучила је да ће ући у нову владу Косова, па ће министар за повратак расељених бити као и у прошлој влади Далибор Јевтић, а нови мандат добио је и доскорашњи министар за локалну самоуправу Иван Тодосијевић. Ново име у влади је буде Ненад Рикало, досадашњи представник Српске листе у Централној изборној комисији. Он ће заузети место министра пољопривреде, које је раније било обећано Пацолијевој Алијанси.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*