Срби га ипак убедили! Папа Фрања стопирао канонизацију Степинца!

0

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања стао је на страну Србије када је у питању канонизација Алојзија Степинца и на његову иницијативу ова одлука је пролонгирана, а став Српске православне цркве и Србије биће озбиљно узет у разматрање.

Kако сазнаје наш лист из извора у Ватикану, папа Фрања је након многобројних разговора и преписке са српским патријархом Иринејом, председником Србије Томиславом Николићем и руским патријархом Kирилом одлучио да се пролонгира одлука о канонизацији хрватског кардинала Алојзија Степинца и да се аргументи Србије, која се оштро противи оваквој одлуци, озбиљно узму у разматрање.
Управо је папа Фрања инсистирао да се формира комисија која ће испитати улогу Степинца у Другом светском рату, а у чији састав ће ући и православни и католички свештеници.

– Српски патријарх Иринеј и патријарх московски и целе Русије Kирил успели су да поглавару Римокатоличке цркве укажу на важност да се чују речи и православног света о Степинцу, као и да би његова евентуална канонизација била веома погубна по односе православља и католичанства. Посебан утисак на папа Фрању оставио је председник Србије Томислав Николић. Због свега тога одлучено је да се сачека са проглашењем хрватског кардинала за светитеља – каже наш извор.

Митрополит црногорски Амфилохије, који је био један од учесника прве рунде разговора православно-католичке комисије о улози кардинала Степинца у Другом светском рату, који су одржани прекјуче у Риму, каже за „Ало!” да је папа Фрања инсистирао на сагледавању свих чињеница по овом питању и да је због тога читава ствар одложена за октобар.

– Папа Фрања је први поглавар Римокатоличке цркве који има слуха за Србију и њене проблеме. Он је коначно решио да православни и католички свет морају да комуницирају и да дијалогом проналазе решења – каже митрополит Амфилохије.
Према његовим речима, Србија се коначно после много година може ослонити на Ватикан као на пријатеља.

– Папа је човек који инсистира на дијалогу са Српском православном црквом. Односи Римокатоличке цркве и СПЦ су подигнути на највиши могући ниво, што је ствар која може да нас веома радује. Kоначно је у Ватикану важно шта каше српски патријарх и председник Србије, али и патријарх московски и целе Русије – каже он.

Митрополит црногроски каже да је он вечити оптимиста, али да не би смео да прогнозира исход наредног састанка комисије, који је заказан за октобар.
Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*