Срби иду по дипломе у Бугарску

0

За ученике бугарског порекла који живе у Србији, а желе да студирају у Бугарској ове године предвиђено је 170 места на различитим факултетима

Око 90 одсто ученика који су завршили средњу школу у општини Босилеград заинтересовано је да упише неки од факултета у Бугарској.

За њих је данас организован пријемни испит у тој општини.

Председник општине Босилеград Стефан Стојков рекао је агенцији Бета да су разлози за то близина универзитетских центара у Бугарској и погодности за студирање које та земља пружа ученицима који имају бугарско порекло.

– Ученици бугарског порекла имају обезбеђен број уписних места, стипендију од 75 евра месечно и обезбеђено место у студентском дому – рекао је Стојков.

Он је казао да се 46 средњошколаца пријавило на пријемни испит који је одржан у Гимназији у Босилеграду и да ће резултати бити познати за десетак дана.

– За ученике бугарског порекла који живе у Србији, а желе да студирају у Бугарској ове године предвиђено је 170 места на различитим факултетима – казао је Стојков.

Он је навео да сваке године пре одржавања пријемног испита неколико професора са универзитета у Софији, Пловдиву, Великом Трнову и Благоевграду долази у Босилеград и помаже ученицима да се спреме за полагање пријемног испита из историје бугарског језика.

– Не желе само деца из Босилеграда да студирају у Бугарској, имамо и ученика из Сурдулице, Ниша, Врања и Београда, а услов је да имају бугарско порекло – рекао је Стојков.

Он је додао да општина пружа логистичку подршку будућим студентима тако што помаже при сакупљању документације за пријаву пријемног испита и касније приликом добијања визе и привремене личне карте за студенте који се упишу на неки од факултета у Бугарској.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*