Срби на Аљасци

0

Чланови Српског друштва у граду Џуно на Аљасци, 1928. године

Срби живе на Аљасци од најранијих дана америчких насеља у 19. веку. Многи Срби дошли су на Аљаску за време златне грознице у Клондајку, крајем деведесетих година 19. века да да се обогате, баш као што су долазили и раније за време златне грознице у Калифорнији.
Примарне области које су кроз историју насељавали Срби на Аљасци били су градови Џуно, Охајо, Фербанкс, Кечикан и Ситка. Многи Срби су за време златне грознице населили и суседни канадски град Јукон, као што је случај са познатим српско-канадским рударом и авантуристом Михајлом Војнићем.
1893. године, српски рудари на Аљасци у граду Џуно су изградили православну цркву Светог Николе заједно са индијским домородачким племеном Тингит, који су неколико деценија раније прешли у православну веру, под утицајем руског народа.
За време Првог светског рата у граду Џуно основана су два српска друштва за очување српских обичаја и наслеђа на Аљасци. 1905. године основан је Српско-црногорски часопис у Дагласу. Срби су такође чинили већину рудара у руднику злата Тредвел, све до његовог колапса 1917. и касније затварања 1922. године. Током синдикалних сукоба у склопу Западне федерације рудара, погинула су два српска рудара. 1910. године дошло је до велике експлозије на дубини од око 335. метара у мексичком руднику Тредвил, а страдало је 39 мушкараца, од тога 17 њих рођених у Србији.
Током Првог светског рата, многи Срби из Америке су се добровољно пријавили у борбе, а хиљаде њих су долазили управо са Аљаске.
За време тридесетих и четрдесетих година 20. века, југословенски мигранти, углавном Срби поседовали су велики број фирми и барова у Фербанксу. У време између светских ратова, многи српски мушкарци су се са Аљаске враћали у Југославију како би пронашли жене, са њима се вратили на Аљаску и тамо основали породице.
Данас постоји велики број српских заједница широм Аљаске, а највећа је у граду Џуно. У периоду од почетка 21. века до данас, постало је уобичајено да српски радници годишње одлазе на Аљаску због посла, где остају неколико месеци са привременим радним визама.

Познати Срби на Аљасци
Списак познатих људи са Аљаске, који су Срби или имају српско порекло :

Алекс Милер – државни лобиста Аљаске
Франк Ператовић – политичар и бизнисмен, председник више српских друштва
Били Реј – политичар
Стив Вуковић – политичар
Џон Бутровић – бизнисмен и политичар
Џон Хајдуковић – пионир и предузетник у месту Биг Делта
Мајк Пушић – бивши градоначелник Дагласа у граду Џуно

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*