Срби најнеповерљивији народ са највећим поделама у друштву

0

Ипак, Срби заједно са Русима највише сматрају да различити народи широм света имају више заједничког него онога што их разликује (80%)

Ново истраживање, које је радила компанија Ипсос МОРИ за ББЦ, испитује колико људи у различитим државама сматрају да је друштво у којем живе подељено. Испитаници, одрасле особе испод 65 година старости, одговарали су на питања о њиховом ставу према подели и тензијама унутар друштва.

Према истраживању, држављани Србије највише од свих 27 земаља укључених сматрају да је њихово друштво подељењо (93%). Иза Србије су Аргентина (92%), Перу и Чиле (90%). Људи у Саудијској Арабији најмање виде своје друштво као подељено (34%).

Највећи део грађана Србије (63%) сматра да је фактор који прави највеће поделе у друштву политичко убеђење. Педесет процената испитаника рекло је да је главни разлог подела разлика између богатих и сиромашних, а 25% је рекло да различитост у вероисповести највише прави тензије у друштву.

Само 9% испитаника у Србији рекло је да поделе у друштву ствара неравноправност између полова.

На глобалном нивоу, три четвртине испитаника сматра да се другим људима не може веровати и да морамо бити опрезни у интеракцији. Највеће неповерење према другим људима гаје Срби, Малезијци и Перуанци, где је 93% процената рекло да се људима не може веровати. Најповерљивији су Kинези и Швеђани, од којих 60% каже да се већини људи може веровати.

Ипак, Срби заједно са Русима највише сматрају да различити народи широм света имају више заједничког него онога што их разликује (80%).

„Истраживање показује да људи широм света сматрају да расту поделе у друштву у којем живе“, рекао је Боби Мори, директор у Ипсосу, додајући да су разлози за поделе другачији, а да људи у Западној Европи као највећи разлог тензија виде имигранте. „Истраживање доноси и неке добре вести. Само мали број испитаника мисли да ће мешање људи различитог порекла продубити тензије, док већина мисли да ће управо то довести до разумевања и узајамног поштовања“.

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*