Срби највећи верници у Европи, а цркве празне!

0

По последњем попису становништва Србије, 95% становника се изјаснило као религиозни, тачније верски опредељени. Верски неопредељни чине 4,5 процента, док се свега 0,5% изјаснило као атеисти. Иако су атеисти у Србији од 0,5% практично статистичка грешка, цркве на недељним и празничним богослужењима последњих година бележе благи пад верника. Мада и поред те тенденције смањења активних верника у храмовима, цркве у Србији нису биле нешто  посећене. Са оваквим статистикама, Србија спада међу најрелигиозније земље Европе.

img_6262

Религиозност код Срба је тешко обухватити статистикама, или бројањем верника по храмовима. Иако су у основи религиозан народ, ипак код Срба је приметно одсуство религиозне форме, што их наизглед чини незаинтересованим за верски живот и проблематику па чак и нерелигиозним.

Да би се конкретније сагледала верска слика Србије, потребне су прецизније рађене анализе.

Најпрецизнију слику религиозности у Србији дао је истраживачко издавачки центар ДЕМОСТАТ на репрезентативном узорку од 1500 испитаника, рађеном у октобру 2016. године.

Демостатова питања су пре свега конкретније формулисана него на претходно спроведеном попису из 2011. године.

Истраживања Демостата показују да број оних који се изјашњавају као верници у Србији јесте огроман, али да део њих који упражњава неке верске обичаје ипак није религиозан.

Овај део нерелигиозних или верски неопредељених грађана Србије, религију доживљава као саставни део своје традиције и културе.

16996729_1609442205752106_1343618537_n

Србија се налази на самом дну европске листе према степену посећености храмова, иза Италије, Хрватске, Пољске, Румуније…али испред Русије.

Screenshot_11

Овакву појаву домаћи социолози објашњавају изједначавањем вере и нације, при чему се национални идентитет везује за  верски.

Црква пак сматра да је то последица деценијског насилног атеизовања друштва за време комунизма, те да и поред тога она као институција ужива велико поверење грађана Србије.

 

 

 

Видовдан

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*