Срби неће дупли тим за ЗСО

0

НАЈАВА косовске министарке за дијалог Едите Тахири да ће Влада у Приштини именовати радну групу за израду статута Заједнице српских општина, међу косметским Србима доживљава се као нови у низу покушаја да се формирање ЗСО опструира. Ако би заиста дошло до оснивања некакве „паралелне групе“, према незваничним најавама, српски Управљачки тим за формирање ЗСО затражиће заштиту од Брисела.

Јер, према раније постигнутим договорима, за прављење статута ЗСО једино је овлашћен Управљачки тим, формиран још 2013. године, а чији се састав променио прошле недеље, тако што су у њега ушли и представници јужног дела покрајине.

Тахиријева је, наиме, навела да ће „радна група“ за статут радити заједно са представницима ОЕБС, Канцеларијом за ЕУ у Приштини, као и да ће се консултовати са официрима задуженим за политичка питања у западним амбасадама.

Према нашим информацијама, Управљачки тим ће указати Бриселу на свако изигравање постигнутих договора који се тичу ЗСО позивајући се посебно на члан 21, из принципа договорених у августу прошле године. У њему се наводи да статут ЗСО „саставља Управљачки тим уз посредовање, уколико то буде неопходно, и Министарства за локалну самоуправу“.

Први човек овог министарства Љубомир Марић потврђује за „Новости“ да је према споразумима и плану имплементације само Управљачки тим овлашћен да ради на нацрту статута:

– Уколико би било потребе, он може да затражи стручну помоћ са стране, али нико не може да утиче на то какве ће одлуке да доноси.

И из Канцеларије за КиМ преносе нам да се у свим споразумима о ЗСО нигде не помиње „радна група“ и додају:

– Очекујемо да Управљачки тим убрзо достави текст статута Бриселу на даље усаглашавање.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*