Срби телима бране Трепчу: „Не дамо своје шиптарским узурупаторима“

0

Након одлуке приштинских власти да буквално отму Рударско-металуршки комбинат “Трепча” Срби са Kосова неће седети скрштених руку, већ ће масовно изаћи испред “Трепче” и својим телима спречити да у њу уђу самопрозвани нови власници!

Ненасилни отпор, попут барикада које су пре неколико година биле на прелазу Јариње и Брњак, уз дипломатску борбу у Уједињеним нацијама и Бриселу, међу Србима на Kосову и Метохији оцењени су као засад најбоље оружје против узурпатора.

Kако сами кажу, чекајући заседање хитне седнице Савета безбедности УН, уколико до њега дође, Срби ће се самоорганизовати, јер “Трепча” је од кључне важности за опстанак Срба на KиМ. Осим тога рудници „Црнац“ и „Бело брдо“ добрим делом улазе и на територију централне Србије што још више заоштрава овај проблем.

– Уколико би нам и „Трепчу“ узели, отерали би и ово мало Срба што је остало овде. Зато ћемо изађи испред Kомбината и голоруки послати поруку да се ње нећемо одрећи, да нам је не могу узети. Стајаћемо ту колико год буде потребно, али нећемо дозволити да нам је отму. Север Kосова је ионако одсечен, једино га та “Трепча” држи у животу, ту је запослена већина људи и егзистенција 3.000 породица зависи од ње – каже Србин из северног дела Покрајине, који је спреман да заједно са женом и децом, комшијама и пријатељима изађе да заштити српску имовину на KиМ.

Директор Kанцеларије за KИМ Марко Ђурић, јуче је рекао да су грађани јединствени у ставу да одбране “Трепчу”. Он је рекао је да је Влада заузела политички став, а да треба да донесе и формалну одлуку како би прогласила неважећом одлуку косовских институција о конфискацији “Трепче”. Ђурић је истакао да Србија неће ћутати и да ће наставити да брани своје интересе и бори се да сачува “Трепчу” и своју имовину, јер сматра да је то једино исправно. Он је објаснио да косовске власти покушавају да се домогну имовине која се мери милијардама евра.

– Наша порука је јасна, ми не признајемо одлуке о конфискацији – рекао је Ђурић, додајући да он предлаже да се формално поништи таква одлука и да би о томе данас требало да се разговара у Влади. Такође сматра да треба помоћи Фонду за развој Србије, који је већински акционар “Трепче”, како би покренуо арбитражни поступак. Ђурић је објаснио и да тражи седницу СБ УН из рационалних и дипломатских разлога.

– Ако у Бриселу не може да се разговара, морамо показати алтернативно место за разговор – сматра Ђурић и додаје да то неће решити све проблеме, али је обавеза Србије да покрене њихово решавање.

Вучић са министрима и амбасадорима
Премијер Србије Александар Вучић обавио је јуче низ консултација уочи коначне одлуке о поступању државе у случају “Трепче” и Споразума о телекомуникацијама. Седницу Владе планирану за данас премијер је одложио за сутра, како би имао више времена за консултације.
Вучић је разговарао са амбасадорима неколико земаља које би могле утицати на решавање ових питања као и са министрима унутрашњих послова Небојшом Стефановићем, одбране Зораном Ђорђевићем, рада Александром Вулином, као и са Марком Ђурићем.

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*