СРБИ У ГОСПИЋУ МОРАЈУ ХРВАТИМА ДА ПЛАТЕ уклањање рушевина својих кућа, које су …

0

Све већи број Срба протераних из Госпића, који живе у Србији и трећим земљама, добија од локалне власти решење да о сопственом трошку уклоне рушевине својих кућа уништених у рату – каже Миодраг Линта

СВЕ већи број Срба протераних из Госпића, који живе у Србији и трећим земљама, добија од локалне власти решење да о сопственом трошку уклоне рушевине својих кућа уништених у рату, каже председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта и ту одлуку оцењује као „скандалозну и шокантну“.

Линта у саопштењу наводи да су Срби протерани из Госпића и других делова Хрватске огорчени да Град Госпић жели да наплати од власника трошкове уклањања остатака њихових уништених кућа за чије рушење, каже, одговорност сноси хрватска држава.

Трошкове уклањања уништених српских кућа у Госпићу и другим деловима Хрватске треба да сноси хрватска држава, сматра Линта и тражи од Министарства спољних послова да са „оваквим скандалозним понашањем“ власти Града Госпића упозна Министарство спољних послова Хрватске и затражи да Град Госпић одустане од те „циничне и бескрупулозне одлуке“.

Како је рекао, трошкови рушења и уклањања рушевина износе између 700 и 2.500 евра зависно од површине и количине грађевинског материјала, у случају да то не учине градска власт ће издати решење о уклањању рушевина које ће извршити друга лица, а уклањање ће морати да плате власници.

У случају да протерани Срби одбију да то учине, каже Линта, прети опасност да држава, након одређеног времена, отме њихову имовину због насталог дуга.

Линта подсећа да су хрватске паравојне и полицијске снаге током лета и јесени 1991. године убиле најмање 124 Срба и опљачкале, запалиле и минирале на стотине српских кућа на подручју Града Госпића с циљем стварања етнички чисте хрватске државе.

tanjug

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*