Срби у Хрватској: Није нам уопште лако

0

Често се шалимо да се ми и наше комшије Хрвати разликујемо само у једној нули – они имају бранитељску пензију 7000 куна, ми имамо пензију 700, они возе кола стара две године, а ми – 20 година. ” Глински Срби, њих око петнаестак, причу о нули разлике испричали су прошле суботе митрополиту загребачко-љубљанском Порфирију.

Он се састао са њима у овом граду и донео им пакете хуманитарне помоћи, намирнице, средства за хигијену. Био је то почетак хуманитарне акције коју ће убудуће наставити Митрополија загребачко-љубљанска и епархије СПЦ на подручју Хрватске. Акција поделе помоћи је прошле суботе почела у Сиску, а наставила се у Глини и селу Градац.

– Србима овде у мањим, сеоским или руралним подручјима је најтеже, а и у градским центрима, као у Сиску, Загребу, Карловцу, далматинским градовима. Криза погађа све и Хрвате и Србе, католике, православне, друге, без разлике. Али православни Срби, овде, живе теже него други. Последице несретног рата, окончаног пре двадесет година, нећу претерати ако кажем, одређена поратна психоза, што значи несагледавање реалности и могућности које пружа живот у миру, спречавају ово друштво и његове чиниоце да ефикасно решавају економске и социјалне проблеме. Производ таквих околности је да људима не недостају само веш машине, шпорети и слично, него, и храна. Стога смо прикупили одређену количину намирница и кућних апарата и поделили верницима по које смо посетили. И претходно смо свакодневно чинили колико смо могли дајући помоћ појединцима, али сагледавши димензије праве хуманитарне кризе у којој живи српски народ у Хрватској, одлучили смо да колико-толико, проблем решавамо систематски. Ми овдашњи епископи и свештеници се надамо да успешне компаније из Србије неће заборавити преостале Србе који живе у Хрватској – каже у интервјуу за „Политику” митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

Извор: http://www.politika.rs/scc/clanak/362678/Od-politickih-napetosti-po-pravilu-strada-srpska-manjina

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*