Србија ће у Русији купити ипак 6 половних МиГ-29!?

Нема пара...

0

Како преносе данашње Вечерње Новости, Русија је Србији понудила пакет борбене технике који обухвата шест ловачких авиона МиГ-29 као и оклопна возила. Новости сазнају да је испоруку ловаца и оклопњака одобрио председник Русије Владимир Путин и да се очекује одговор председника Србије Томислава Николића и Владе Србије.

Позивајући се на неименован извор из државног врха, Новости даље наводе да се о овој теми разговарало иза затворених врата на недавној седници мешовитих комитета за сарадњу између две државе.

На том састанку било је наводно речи и о набавци ракетног система за противваздухопловну одбрану типа Бук али је процењено да наша држава тренутно није способна да издвоји финансијска средства за ову врсту технике. Незванично један дивизион система Бук кошта око 60 милиона долара – додаје се у даљем тексту Новости.

Откривено је и да су се у разговорима две делегације дотакле и посла ремонта постојећих авиона и пратеће опреме који би коштао око 50 милиона долара што је српској страни било скупо али се наводно руски министар одбране Сергеј Шојгу заложио да се та цена снизи. Сада је на потезу Србија која би, како коментаришу Новости, морала пажљиво да извага и економску рачуницу али и политичке последице која са собом носи могућа набавка руске војне технике.

Новости сматрају да би овај посао са Русијом био епилог вишегодишњих напора државе да после три деценије темељно обнови ратну авијацију, истичу да су највећи проблеми наших оружаних снага застарело ваздухопловство и све ближи датум истека ресурса српским ‘Миговима’. Напомиње да је последњи час да се почне ремонт јер век употребе ловачке авијације истиче 2018. и 2019. године.

Да ли ће набавка руских борбених авиона заиста “темељно обновити ратну авијацију“?

У тексту Новости није прецизирано о каквим МиГ-овима 29 је реч, да ли су то нови авиони МиГ-29М и М2 чија је набавка много пута најављивана у протеклих неколико година, или је реч о половним примерцима из састава руских Ваздушно-космичких снага (ВКС).

Међутим, на основу тога што је изнесено да је српској делегацији цена од 50 милиона долара за ремонт била превисока и да се сада разматра посао са нешто нижом ценом, није тешко закључити да су нам понуђени половни МиГ-ови 29, вероватно једноседи 9-12 или/и 9-13 као и двоседи 9-51 (МиГ-29УБ).

Није сасвим јасно да ли је то цена за понуђених 6 авиона или за ремонт 4 постојећа које користи РВ и ПВО. И у једном и у другом случају цена је заиста превисока уз ограду да и даље немамо довољно поузданих детаља шта би у њу било урачунато.

Да ли је у питању цена за 10 авиона са пратећом опремом? То би имало смисла с обзиром да смо 2007-8. ремонт једног авиона плаћали преко 5 милиона евра. Са друге стране тада није обезбеђена логистика па је флота више пута била приземљена због недостатка резервих делова и потрошног матерајала.

РВ и ПВО тренутно поседује 4 ловца МиГ-29, три једноседа МиГ-29Б од којих један не лети више од 6 година, и један двосед МиГ-29УБ. Од та 4 авиона три су ремонтована 2008. године када су добили да могу да лете још 10 година или 700 сати налета. Један авион ремонтован је 2010. године. Пети ремонтовани авион се срушио 2009.

Пошто су ти авиони протизведени 1987. године јасно је да би њихов ремонт 2018/2020. био и њихов последњи ремонт и да би након тога, негде око 2027-28. морали бити повучени из употребе. Набавка 6 МиГ-29 из Русије који не би било много млађи или старији од наших авиона само би надопунила ескадрилу и омогућила повлачење из наоружања три двоседа МиГ-21УМ који се сада користе чак и за дежурање у систему ПВО.

То би представљало искључиво привремено решење јер би тих 10 ловаца након ремонта и набавке могли служити још само једну деценију након чега би се морало трагати за новим решењем које би вероватно захтевало набавку нових вишенаменских борбених авиона.

Живојин Банковић, ТангоСикс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*