Srbija cepa poternice EU ako ne izruče Haradinaja!

Vlada priprema kontramere posle odluke francuskog suda da bivšeg lidera OVK pusti na privremenu slobodu

0

SRBIJA traži hitno i neodložno izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja, a ukoliko se Francuska ili bilo koja druga država EU ogluše o ove zahteve, biće primenjene kontramere i Beograd neće postupati po njihovim međunarodnim poternicama.

Na ovaj manevar odlučila se Vlada Srbije posle hitne sednice povodom odluke suda u Francuskoj da Haradinaja pusti na privremenu slobodu. Iz Nemanjine je upućen i poziv zemljama EU, ali i svim drugima, da poštuju pravila međunarodnog javnog prava, a ne da donose političke odluke.

Ministrima je na sednici predočena sadržina optužnice protiv Haradinaja, uključujući i dodatnu dokumentaciju Tužilaštva za ratne zločine, koja ga tereti za nova krivična dela protiv civilnog nealbanskog stanovništva, na području Kosova, u junu 1999. Haradinaju se, između ostalog, na teret stavlja i da je naložio zlostavljanje i zatvaranje civila, da je tukao i silovao jednu maloletnu devojku, a zatim je prepustio iživljavanju svojih saboraca, kao i da su pripadnici OVK ubili bebu od 14 dana!

Neka od stravičnih svedočenja preneo je posle sednice Vlade direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić:

– Pripadnici Haradinajeve OVK upali su u jednu kuću i čoveka koji se tu skrivao s porodicom pitali šta ima za jelo. Kada je odgovorio da ima pasulj, ali bez mesa, jedan od pripadnika OVK pucao je u njegovu kćerkicu od 14 dana, odsekao joj glavu, i rekao mu: „Eto, sad imaš meso!“ Kako onda možemo da prihvatimo lažnu pravdu koja podrazumeva nekažnjeni lov i ubijanje nedužnih civila, to da zločini protiv Srba budu dozvoljeni ako je to u interesu velikih sila.

Ministarka pravde Nela Kuburović otkrila je da u proširenoj optužnici protiv Haradinaja ima 30 novih svedoka i drugih dokaza, i poručila da će Haradinaju u Srbiji biti obezbeđeno pravično i fer suđenje:

– Nadamo se da će francuski organi postupiti profesionalno i poštovati Evropsku konvenciju o ekstradiciji koju su sami potpisali. Ako ne bude izručen Srbiji, mi ćemo istom merom uzvratiti na zahteve koje Francuska bude uputila prema nama.

Dodatna dokumentacija Beograda, tačnije tri velika registratora u kojima se nalaze pisani iskazi svedoka, brojne DNK analize, potvrde o smrti, kao i pravosnažne presude koje su donete pred Višim sudom u Beogradu, potire argumente Haradinajevih advokata da je on već oslobođen u Hagu za ista krivična dela. Naime, novi dokazi odnose se na dela počinjena u junu 1999. nad civilnim stanovništvom koje nije pristalo da sarađuje sa OVK, dok je u Tribunalu procesuiran za zločine počinjene od marta do septembra 1998.

I šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće odustati od gonjenja jednog od komandanata OVK:

– Verujem da će se Francuska držati principa EU, među kojima je i kažnjavanje ratnih zločina.

U Apelacionom sudu u Kolmaru poručuju da još nemaju datum kada će odlučivati o zahtevu Srbije za ekstradiciju Haradinaja. Iako je on predao pasoš i ima obavezu da se dva puta nedeljno javlja francuskoj policiji, njega praktično ništa ne sprečava da izigra zakon i vrati se u Prištinu. Prištinske vlasti mogle bi da mu dostave novi putni dokument u ekspresnom roku, a da se, zatim, gotovo nesmetano, domogne aerodroma u nekoj od okolnih zemalja, čije mu vlasti neće praviti probleme da putuje, jer se neke zemlje otvoreno oglušuju o zahtev Srbije za izručenje.

ISTRAGA O TAČIJU

KOSOVSKI predsednik Hašim Tači i predsednik Skupštine Kadri Veselji nalaze se pod istragom Specijalnog suda za ratne zločine bivše OVK, tvrdi novinar i osnivač kosovskog sajta „Insajderi“ Vehbi Kajtazi.

Prema njegovim rečima, pored ove dvojice, pod istragom su i potpredsednik kosovskog parlamenta Džavit Haliti i drugi iz tog ranga, a pod istragom zbog niza zločina počinjenih pre i posle rata na KiM.

Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*