Србија добија још две мобилне мреже

  Још две компаније, Мундио мобиле и Глобалтел, које су добиле дозволу да у Србији послују као виртуелни оператери, ускоро ће понудити корисницима у Србији услуге мобилне телефоније.

  0

  Назив „виртуелни“ добили су зато што на ново тржиште не улазе купујући лиценцу за коришћење фреквенција него закупљујући већ изграђену мрежу од постојећих „класичних“ оператера. Из угла корисника, то су оператери као и сви други.

  „У РАТЕЛ регистар оператера уписана су два виртуелна мобилна оператера „Мундио мобиле“ и „Глобалтел“. Кад буду почели да пружају услуге објавиће и под којим брендом ће пословати на нашем тржишту“, рекла је Вечерњим новостима, Александра Стефановић, саветник у РАТЕЛ.

  Они ће имати сопствену нумерацију, па тако „Глобалтел“ добија префикс 0677, а „Мундио мобиле“ 0678. РАТЕЛ очекује да мобилни виртуелни оператери понуде услуге које постојећи мобилни оператери не нуде, али и да појачају конкуренцију. „Глобалтел“ је већ најавио да ће услугу почети да пружа 13. децембра, као и да ће корисници моћи да активирају више бројева одједном, и то без СИМ картице.

  „Понуда виртуелних оператера треба да буде конкурентнија, што се тешко остварује, јер они имају мању корисничку базу, а цене њихових услуга су условљене велепродајним ценама које диктира мобилни оператер“, истиче се у раду „Врсте и улога виртуелних мобилних оператера на тржишту електронских комуникација“, чији су аутори Татјана Цветковић и Сања Вукчевић Вајс и Александра Стефановић, инжењери електронике и телекомуникација.

  „Телеком Србија“ има свог виртуелног оператера у Аустрији. Његово предузеће „Мтел Аустрија“ пружа услуге мобилне телефоније од октобра 2015. Оснивач ове фирме је „Мтел“ из БиХ (чланица „Телеком Србија групе“), а српска компанија је на тај начин, практично, покрила тржишта Србије, БиХ, Црне Горе и Аустрије.

  „Услуге мобилне телефоније „Мтел Аустрије“ првенствено су намењене људима у дијаспори, који живе у тој држави и често комуницирају с пријатељима, породицом или пословним партнерима у Србији, БиХ и Црној Гори“, изјавио је Предраг Ћулибрк, директор „Телекома Србија“.

  Ћулибрк је објаснио да виртуелни оператери имају дефинисану циљну групу корисника – обично су то, осим етничких заједница, млади људи, студенти, туристи. Учешће вирутелних оператера мобилне телефоније на европским тржиштима најчешће се креће до десет одсто укупног тржишног учешћа.

  ФоНет

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *