Србија и Израел формирају мешовиту комисију за међусобну сарадњу

0

Србија има велике интересе да развија свестрану сарадњу у свим областима са Израелом, рекао је председник Србије Александар Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са израелским колегом Рувеном Ривлином.

Вучић је објаснио да је током састанка било речи о билатералним и економским односима, који су добри, те навео да је могућа већа трговинска размена и подсетио да велики број израелских компанија послује у Србији и сматра да је Србија добро место за инвестирање, преноси РТС.

– Желимо још већи број фирми, бољу и успешнију сарадњу између две земље, уверени смо да можемо да приступимо храбријем позиву израелском туристима да долазе у Србију и нашим туристима да одлазе у Израел у што већем броју – рекао је Вучић.

Договорено је и активирање мешовитог комитета за сарадњу, а са српске стране предводиће га министри Ненад Поповић и Синиша Мали.

Председник Србије очекује велике резултате од те мешовите комисије који се тичу сигурнијег пословног окружења и уверен је да економска сарадња може бити добра као што је политичка.

Рувен Ривлин је рекао да је изузетно поносан што је први израелски председник у Србији. Указао је да је Израел данас снажна економија и да је постала експерт у разним областима, од инфраструктуре, преко пољопривреде и енергетике до кибернетике.

– Уз успех иде и одговорност. Поносни смо на велики број израелских инвестиција у Србији. Наша је жеља да будемо прави партнер онима који желе заједно да напредују. Био бих задовољан да видим како јачамо сарадњу. Сложили смо се да се оформи заједничка економска комисија и да потпишемо споразум о избегавању двоструког опорезивања у што скоријој будућности – навео је Ривлин.

Потенцијали економске сарадње две земље, преноси Тањуг, нису ни изблиза исцрпљени, о чему сведоче бројке за 2017. годину и скромнија спољнотрговинска разменаи у роби од 59,1 мил ЕУР.

Укупан извоз у роби у Израел у периоду јануар-децембар 2017. године износио је 24,1 мил ЕУР док је у истом периоду увезено 35 мил ЕУР робе, стога је покривеност увоза извозом износила 68,86%.

Последњих година у Србији послује педесетак израелских компанија у сектору производње и услуга и оне заједно запошљавају више од 1.000 људи.

Према подацима Републичког завода за статистику (РЗС) у периоду јануар-март 2018. године, укупна спољнотрговинска размена у роби са Израелом износила је 13,6 мил ЕУР, а укупан извоз у роби у Израел за исти период ове године износио је 5,7 мил ЕУР.

Увезено је 7,9 мил ЕУР робе, што говори да је покривеност увоза извозом износила 72,15%, до марта ове године.

Водећи извозни производи Србије у Израел у периоду јануар-децембар прошле године су цигарете које садрже дуван, остале (12%), гуме спољне пнеуматске, нове гуме за путничке аутомобиле (7%), остали производи од никла (7%), храна за псе и мачке (7%) и друго.

Водећи увозни производи Србије из Израела, према подацима РЗС, у периоду јануар-децембар 2017. године су неразврстана роба (41%), затим, следе хербициди (6%), текстил неткани, од синтетике (4%) и други производи.

На даљем продубљивању економских односа две земље институционално ради и Привредна комора Србије која са Федерацијом израелских привредних комора има потписан Споразум о сарадњи, додаје Тањуг.

Taнјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*