Србија и Шангај потписују споразум о технолошкој сарадњи

0

„Влада Србије и Влада Шангаја потписаће споразум о сарадњи у области иновација и технолошког развоја. Желимо да размењујемо искуства са нашим кинеским партнерима, а посебно у области изградње индустријских паркова. Наши кинески партнери из Шангаја спремни су да нам пруже најснажнију подршку у изградњи Индустријског парка у Борчи, који ће бити највећи и најмодернији индустријски парк у Југоисточној Европи“, поручио је Ненад Поповић после састанка са Жанг Кваном, министром за науку и технологије града Шангаја.

Министар Поповић је истакао да ће споразум између влада Србије и Шангаја омогућити чвршће повезивање Србије и Кине у области иновација, технологија, научно-истраживачке сарадње и привреде.

„Посебно велики потенцијал за сарадњу видимо у подручју пољопривреде, роботике, вештачке интелигенције, виртуелне стварности, екологије и развоја концепта паметних градова“, нагласио је Поповић.

Он је истакао да Србија има одличне младе инжењере и да је инжењерство један од кључних развојних потенцијала Србије. „Имамо одличне техничке факултете који дају савремено и употребљиво знање нашим младим инжењерима, али потребно је да привреда има раст који може да апсорбује то знање. Зато су нам важне инвестиције из Кине“, објаснио је Поповић.

Министар за науку и технологије Шангаја, Жанг Кван, поручио је да је овај град спреман да пружи најснажнију подршку Србији у реализацији пројекта Индустријског парка у Борчи. Он је истакао да веома добро разуме значај овог пројекта за Србију, јер је Шангај постао ово што је данас, економски и иновациони лидер, управо захваљујући индустријским парковима који су грађени у овом граду у прошлости.

Жанг је истакао да су то некада били паркови где је била смештена индустријска производња, а данас се ту налазе и истраживачки и развојни центри где раде научници и иноватори из свих области.

Министар Поповић је изразио захвалност Кини на принципијелној подршци коју ова земља пружа очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије по питању Косова.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*