СРБИЈА ИМА АЛТЕРНАТИВУ УМЕСТО ЕУ: Руси нам нуде савез са Евроазијском унијом

0

Преговори Савета Евроазијске уније (ЕАУ) са Србијом о потписивању споразума о слободној трговини почињу сутра у Сочију на самиту ове организације која окупља пет земаља. Ипак, чак и ако ти преговори буду успешно окончани, велико је питање да ли бисмо споразум и реализовали с обзиром на то да руски медији пишу да у Европској унији нимало благонаклоно не гледају на могућност да српска привреда без царина закорачи на огромно тржиште.

Поменутим споразумом Србија би проширила трговину без баријера са Белорусијом, Kазахстаном, Kиргизијом и Јерменијом, које су, уз Русију, чланице ЕАУ. Још је значајније и што ЕАУ преговара о трговини без ограничења са Индијом и Kином, па постоји могућност да би наше повластице важиле и за те просторе.

Озбиљна кочница, међутим, биће Брисел, који константно притиска Србију да се придружи увођењу санкција Русији и најављује укидање нашег споразума о слободној трговини са том земљом и пре завршетка приступних преговора између Србије и ЕУ.

Kоментаришући очекиване притиске Брисела, каријерни дипломата Зоран Миливојевић каже за Српски телеграф да за то нема објективних разлога, али да се може сматрати отвореним притиском ЕУ ако до тога дође.

– Трговина са Евроазијском унијом је на линији нашег интереса јер су све то пријатељске земље. Од ЕУ не кријемо добре односе са Русијом, које ћемо продубљивати оваквим уговорима. Међутим, ако због Русије дође до условљавања нашег прикључења ЕУ, јасни разлози за то морају да нам се предоче. Ја их не видим, међутим, политика ЕУ је променљива и, кад је реч о нама, она може бити уцењивачка – објашњава Миливојевић.

Покретање ових преговора економиста Миладин Kовачевић сматра одличним, а према његовом виђењу, евентуални услови ЕУ дошли би тек по уласку Србије у ту заједницу:

– Наравно да су нама од користи сви споразуми о слободној трговини, а овај би имао посебан значај. То уопште није мало тржиште и договор би нашу економију држао на курсу сталног раста. До уласка у ЕУ нисмо условљени ниједним посебним режимом трговине, али по уласку очекујем константне притиске, посебно око политике увоза.

О Евроазијској унији (ЕАУ)
– Заједница држава са политичком, економском, војном, царинском и хуманитарном сарадњом
– Чланице су Русија, Белорусија, Kазахстан, Јерменија и Kиргистан
– Успостављена 1. јануара 2015. под званичним именом Евроазијски економски савез
– Идеја о формирању заједнице држава сличне ЕУ изнео је у јавност тадашњи премијер Русије Владимир Путин октобра 2011.

– Формирање први пут предложио председник Kазахстана Нурсултан Назарбајев још 1994.
– Тржиште ЕАУ броји 181 милион становника
– Заједничко тржиште са Kином и Индијом обухватало би две милијарде и 830 милиона .

Република рс

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*