„Srbija jasno rekla šta joj cilj kada je u pitanju NATO“

0

NATO snažno podržava dijalog između Beograda i Prištine i sve napore koji će dovesti do smanjenja tenzija i rešiti nesporazume, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg, koji je danas stigao u posetu Srbiji, naglasio je u intervjuu za Pink i da NATO ima odličan odnos sa Srbijom i da poštuje njenu odluku da se ne priključi Alijansi.

„Snažno podržavamo dijalog između Beograda i Prištine, kao i sve napore koji će dovesti do smanjenja tenzija i rešiti nesporazume. Nama je potrebno političko rešenje. To je dijalog, koji pomno prati Evropska unija, a NATO je bio deo inicijative koja je dovela do dijaloga. Mi dijalog i dalje pratimo i podržavamo“, rekao je Stoltenberg.

Podsetio je da je Srbija jasno rekla da joj cilj nije da postane članica Alijanse, prenosi Tanjug.

„Ja i NATO u potpunosti to podržavamo. Mi poštujemo svaku odluku jedne suverene države da li želi da uđe u NATO ili ne želi. Imamo odličan odnos sa Srbijom i poštujemo njenu odluku da se ne pridruži NATO-u, već da želi da bude partner. To je dobro za Srbiju, to je dobro za NATO“, ocenio je generalni sekretar Alijanse.

On je u intervjuu, takođe, evocirao uspomene iz detinjstva, u vreme kada je njegov otac Torvald Stoltenberg bio ambasador Norveške u Beogradu.

Stoltenberg je danas stigao u Beograd, a na Aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao ga je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

 

POSTAVI ODGOVOR

*