„СРБИЈА ЈЕ НАША МАЈКА“: У срцу Албаније муслиманска деца певају о Светом Сави

0

У граду Фиеру, у Албанији, живи пет хиљада Срба, од којих је неколико хиљада муслиманске вјероисповести. Срби муслимани – тако се изјашњавају. И таквих има у више мјеста Албаније, посебно у Скадру, гдје је ријеч углавном о породицама поријеклом из Подгорице и њене околине. Ови у Фиеру су поријеклом из Санџака, доселили се на албанску обалу 1924. године.

Захваљујући задивљујућој храбрости и упорности породице Дуљевић, већ пету годину ради прва и једина српска основна школа у “земљи орлова“. За ову просветитељску мисију, домаћин Екрем Дуљевић, даровао је своју кућу. Преуредио је за потребе школе у којој данас неколико стотина ђака сриче српску азбуку. Уче о српској историји и традицији.

Наставу за ученике од првог до четвртог разреда изводе учитељи који долазе из Скадра и Тиране, а ангажовано је и шест возача који довозе ђаке из сусједних мјеста.

“Отац мога оца оставио нам је аманет да сачувамо српски језик. Половином септембра 2010. године, када смо почели, био је то курс српског језика и требало је да га држимо у вријеме викенда. Интересовање је, међутим, било огромно и сада имамо прву основну школу са четири, а наредне школске године са пет разреда, коју похађа 213 ученика“, прича Екрем Дуљевић, који је и предсједник “Јединства“, Удружења Срба у Албанији.

Према његовим ријечима, било је свакојаких притисака, од скидања српских симбола, заставе и табле школе, до пријетњи смрћу његовој дјеци од припадника Црвено-црне алијансе.

Домаћини објашњавају да су се у ове крајеве доселили прије скоро сто година из околине Новог Пазара, Сјенице и Тутина. Њихови преци су, у ствари, муслимани српског поријекла, чији се потомци данас изјашњавају као Срби и често дјеци дају српска имена. У цијелом округу Фиер има чак 2.000 српских породица.

У лијепо уређеној учионици, окићеној српским заставама, први час почиње школском химном “Свети Сава“.

Ученици показују свеске са обрађеним градивом исписане на српском језику, ћирилицом и латиницом, цртеже са изложбе.

На часове, како рекоше, долазе с великом вољом, јер желе да што боље овладају српским језиком. Да стекну знања о историји и култури својих предака. Наставник Козма Дима на табли исписује “Србија је наша мајка“, а ђаци га прате и читају у глас.

 

 

Магазин седмица, Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*