Србија је земља вредна придруживања ЕУ. А Вук Јеремић је нови српски тренд!

  0

  Бивши премијер Аустралије Кевин Рад оценио је у петак увече да је Србија земља „вредна“ придруживања Европској унији и да би требало да буде следећа земља која ће се постати чланица ЕУ.

  „Србија је вредна придруживања, требало би јој помоћи у томе. Србија би требало да буде следећа у придруживању ЕУ“, рекао је Кевин Рад је на промоцији у Београду новог броја часописа у издању Центра за међународну сарадњу и одрживи развој на тему глобални безбедносни изазови.

  Он је казао да класичан друштвени уговор у Европи треба да се преобликује и да се осмисли нови како не би „страдале наднационалне институције“.

  „За мене је Европа класичан пример часе која је више од пола пуна, још је потребно да се напуни“, рекао је Рад и додао да „не мисли да ће бити даљих осипања и излазака из ЕУ“.

  Рад је казао да ће најбољи тренд Србије, после тенисера Новака Ђоковића, бити Вук Јеремић.

  „Нисам Европљанин, нисам ни Ђоковић, али после њега, човек до мене (Вук Јеремић) ће бити најбољи тренд Србије“, рекао је он.

  Говорећи о дешавањима у свету током 2016. године, Рад је казао да је на Рихтеровој скали од 1 до 9 ова година „6,5 степени“.

  По речима бившег премијера Аустралије, Европа је тренутно више „семинар“ него „институција“, односи Русије и Америке су нефункционални, а односи Америке и Кине тешки.

  „Међународне институције су се нашле на ничијој земљи, функционишу на недлетоворан начин… Испод површине је глобализација“, казао је он и додао да је присутна „велика динамика односа глобалних сила“.

  Рад је казао и да ће даљи односи Америке и Русије, као и Америке и Кине, зависити од политике новог председника САД Доналда Трампа.

  Рад је оценио и да ће Кина вероватно постати „глобална економија“ и да то неће бити лоше по остатак света, а да је кинески нови путу свиле добар пројекат јер како сматра „без Кине не би било глобалног раста“.

  Председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој Вук Јеремић је рекао да је свет у протеклом периоду претпрео промене и превирања, а да су Брегзит и избор Трампа за председника САД само неки од важних додгађаја који су обележили 2016. годину.

  Јеремић је казао и да о Европи будући аналитичари неће писати о овом добу у Европи као о „златном добу“

  БЕТА

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *