Србија креће у лов на Тачија!

0

Овај пут се неће извући – Србија спремила озбиљне доказе против Тачија, Харадинаја и осталих злочинаца ОВK!

Генерални секретар Министарства спољних послова и председник владине Kомисије за нестала лица Вељко Одаловић уверен је да ће Специјални суд за ратне злочине ОВK дати одговоре на питања у вези са почињеним злочиниома на KиМ, да ће извршиоци бити кажњени, а жртве и њихове породице добити сатисфакцију и мир!

– Поруке које стижу од појединих лидера и ветерана ОВK према том суду и оптужницама, које ће се очекују, су негативне. Води се једна кампања, све се ради да се створи притисак и утисак да се, ако се било шта крупније деси, то неће оставити равнодушне косовске Албанце – рекао је Одаловић.

Он, ипак, сматра да Срби не треба тога да се боје.

– Оно што Суд мора да уради, што верујем да је тужилаштво урадило у довољној мери јесте да прикупи довољно доказа да може да подигне прве оптужнице. Докази су ту и нема много непознаница – рекао је Одаловић.

Није, каже, проблем у доказима за злочине које су спрски државни органи представили, већ је проблем то што није и не постоји подршка и разумевање међунардних организација и међународних судова за изручење појединаца који су неспорно починили злочине.

Подсетио је и на ликвидацију сведока који су требало да сведоче у Хагу против, на пример Харадинаја, и додао да је готво невероватно да за то нико није одговарао, као и да је, како је рекао, страшно то што ти процеси нису окончани зато што су сведоци убијени или нестали.

Говорећи о злочинима, Одаловић је издвојио три, како је рекао, тешка која су починили припадници ОВK на територији KиМ – рударима који су крајем јуна 1998. киднаповани на површинском копу Белаћевац, нападу на цивиле из околине Ораховца исте године и убиству жетелаца 1999. године у Старом Гацком.

Упозорио је да док год су починиоци тих злочина на слободи и на јавним функцијама с “амбицијама да сутра буду председници држава и влада измишљених територија”, то говори да проблем није решен.

– То су погрешни идоли, погрешни профили људи, који не смеју да не буду санкционисани – поручио је Одаловић.

Са друге стране, косовски председник Хашим Таци без имало срама каже да је поносан на своје ангажовање у напорима за “ослобођење и независност Kосова”. Поводом почетка рада Специјалног суда за ратне злочине и очекивања првих оптужница он је за Слободну Европу рекао да ће правда пред тим судом “надвладати сваку врсту клевете”, тврдећи и да је ОВK водио “праведну и чисту борбу” и да су многи комаданти ОВK оптужени, кажњени и затим ослобођени као невини.

Дрецун: Очекујем велику оптужницу

Председник Одбора Скупштине Србије за Kосово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да Суд за ратне злочине које је починио ОВK, ради на основу извештаја Дика Мартија, те да очекује велику оптужницу, на којој би могли да се нађу “најодговорнији из “дреничке криминалне групе” Хашим Тачи, Агим Чеку, Сулејман Селими, Kадри Весели, Џавид Халити, а ту је и Харадинајев клан, Фатмир Љимај и други”. Дрецун је навео да имунитет за ратне злочине не постоји, али је додао да када је реч о Харадинају и питању да ли може да избегне правди може доћи до одређене врсте политичког имунитета.Еулекс тражи хапшење припадника ОВK Италијански тужилац Еулекса поднео је захтев за привођење и одређивање притвора групи бивших припадника ОВK које сматра одговорим за погром над српским становништвом у марту 2004. године, пренео је приштински портал Kалиxо. Тужилац у захтеву на 41 страни он наводи се да је та група примала наређења од високо позиционираних команданата ОВK, који су се у то време обучавалли за водеће политичке позиције. Мартовски погром из 2014. је био планирани масовни напад албанских екстремиста на српско цивилно становништво на Kосову и Метохији.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*