Srbija kreće u lov na Tačija!

0

Ovaj put se neće izvući – Srbija spremila ozbiljne dokaze protiv Tačija, Haradinaja i ostalih zločinaca OVK!

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović uveren je da će Specijalni sud za ratne zločine OVK dati odgovore na pitanja u vezi sa počinjenim zločinioma na KiM, da će izvršioci biti kažnjeni, a žrtve i njihove porodice dobiti satisfakciju i mir!

– Poruke koje stižu od pojedinih lidera i veterana OVK prema tom sudu i optužnicama, koje će se očekuju, su negativne. Vodi se jedna kampanja, sve se radi da se stvori pritisak i utisak da se, ako se bilo šta krupnije desi, to neće ostaviti ravnodušne kosovske Albance – rekao je Odalović.

On, ipak, smatra da Srbi ne treba toga da se boje.

– Ono što Sud mora da uradi, što verujem da je tužilaštvo uradilo u dovoljnoj meri jeste da prikupi dovoljno dokaza da može da podigne prve optužnice. Dokazi su tu i nema mnogo nepoznanica – rekao je Odalović.

Nije, kaže, problem u dokazima za zločine koje su sprski državni organi predstavili, već je problem to što nije i ne postoji podrška i razumevanje međunardnih organizacija i međunarodnih sudova za izručenje pojedinaca koji su nesporno počinili zločine.

Podsetio je i na likvidaciju svedoka koji su trebalo da svedoče u Hagu protiv, na primer Haradinaja, i dodao da je gotvo neverovatno da za to niko nije odgovarao, kao i da je, kako je rekao, strašno to što ti procesi nisu okončani zato što su svedoci ubijeni ili nestali.

Govoreći o zločinima, Odalović je izdvojio tri, kako je rekao, teška koja su počinili pripadnici OVK na teritoriji KiM – rudarima koji su krajem juna 1998. kidnapovani na površinskom kopu Belaćevac, napadu na civile iz okoline Orahovca iste godine i ubistvu žetelaca 1999. godine u Starom Gackom.

Upozorio je da dok god su počinioci tih zločina na slobodi i na javnim funkcijama s “ambicijama da sutra budu predsednici država i vlada izmišljenih teritorija”, to govori da problem nije rešen.

– To su pogrešni idoli, pogrešni profili ljudi, koji ne smeju da ne budu sankcionisani – poručio je Odalović.

Sa druge strane, kosovski predsednik Hašim Taci bez imalo srama kaže da je ponosan na svoje angažovanje u naporima za “oslobođenje i nezavisnost Kosova”. Povodom početka rada Specijalnog suda za ratne zločine i očekivanja prvih optužnica on je za Slobodnu Evropu rekao da će pravda pred tim sudom “nadvladati svaku vrstu klevete”, tvrdeći i da je OVK vodio “pravednu i čistu borbu” i da su mnogi komadanti OVK optuženi, kažnjeni i zatim oslobođeni kao nevini.

Drecun: Očekujem veliku optužnicu

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da Sud za ratne zločine koje je počinio OVK, radi na osnovu izveštaja Dika Martija, te da očekuje veliku optužnicu, na kojoj bi mogli da se nađu “najodgovorniji iz “dreničke kriminalne grupe” Hašim Tači, Agim Čeku, Sulejman Selimi, Kadri Veseli, Džavid Haliti, a tu je i Haradinajev klan, Fatmir Ljimaj i drugi”. Drecun je naveo da imunitet za ratne zločine ne postoji, ali je dodao da kada je reč o Haradinaju i pitanju da li može da izbegne pravdi može doći do određene vrste političkog imuniteta.Euleks traži hapšenje pripadnika OVK Italijanski tužilac Euleksa podneo je zahtev za privođenje i određivanje pritvora grupi bivših pripadnika OVK koje smatra odgovorim za pogrom nad srpskim stanovništvom u martu 2004. godine, preneo je prištinski portal Kalixo. Tužilac u zahtevu na 41 strani on navodi se da je ta grupa primala naređenja od visoko pozicioniranih komandanata OVK, koji su se u to vreme obučavalli za vodeće političke pozicije. Martovski pogrom iz 2014. je bio planirani masovni napad albanskih ekstremista na srpsko civilno stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

 

 

Alo

POSTAVI ODGOVOR

*