СРБИЈА МЕЂУ НАЈСТАРИЈИМ ПОПУЛАЦИЈАМА НА СВЕТУ: Свака пета особа старија од 65 година

0

Скоро свака пета особа у Србији старија је од 65 година што нас сврстава међу најстарије популације на свету, каже Истраживање о социјалној инклузији старијих.

Министарка без портфеља задужена за демографију Славица Ђукић Дејановић истакла је да у исто време само 14,4 одсто становништва Србије чине млади до 15. година.

“Ми смо стара нација и та чињеница мора да буде укључена у све наше будуће стратегије – економске, социјалне, здравствене”, рекла је Дејановић новинарима.

Она је додала да 16 одсто особа старијих од 65 година немају никаква примања, те тако не стоји представа о томе да су старе особе терет.

“Стари својим искуством помажу млађим генерацијама, своје унуке, децу”, нагласила је Дејановић и додала да је социјална и здравствена угроженост старе жене на селу наша реалност.

Заменица амбасадора Аустрије у Србији Сабина Kројсенбрунер каже да су Србија и Аустрија сличне по питању старије популације и похвалила спремност Владе Србије да опредузме одређене кораке у том правцу.

Она је нагласила да су пред обе државе велики изазови што се тиче старења популације и да проблеми са којима се суочавају старији почињу веома рано.

Генерална секретарка Црвеног крста Србије Весна Миленовић истакла је да је истраживање показало 15 одсто становништва старијег од 65 година ради и да су најчешће ангажовани у пољопривреди.

“Пензије играју значајну улогу у заштити од сиромаштва. Без социјалних трансфера и без пензија стопа ризика од сиромашта код старијих износила би 82,3 одсто. У прошлој години осам одсто мушкараца и 17 одсто жена нису примили никакво социјално примање нити пензију”, појаснила је она.

Миленовић је указала да око 20 одсто жена не може да користи новац самостално, али и да значајан број старијих не може да задовољи потребе за здравственом заштитом.

“Истраживање о приходима и условима живота из 2015 године које је радио Завод за статистику показало је да 13 одсто мушкараца и 18 одсто жена нису имали преглед или лечење које им је потребно”, истакла је представница Црвеног крста Србије.

Значајно је и то, додаје, да особе старије од 65 година чине 15 посто корисника социјалне помоћи, упркос размишљању да је то много већи број.

Истраживање о социјалној инклузији старијих особа спровео је Црвени крст Србије у оквиру пројекта “Иницијатива за социјалну инклузију старијих особа”, који финансирају Европска унија, Аустријска развојна агенција и Аустријски Црвени крст.

 

танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*