SRBIJA MEĐU NAJSTARIJIM POPULACIJAMA NA SVETU: Svaka peta osoba starija od 65 godina

0

Skoro svaka peta osoba u Srbiji starija je od 65 godina što nas svrstava među najstarije populacije na svetu, kaže Istraživanje o socijalnoj inkluziji starijih.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović istakla je da u isto vreme samo 14,4 odsto stanovništva Srbije čine mladi do 15. godina.

“Mi smo stara nacija i ta činjenica mora da bude uključena u sve naše buduće strategije – ekonomske, socijalne, zdravstvene”, rekla je Dejanović novinarima.

Ona je dodala da 16 odsto osoba starijih od 65 godina nemaju nikakva primanja, te tako ne stoji predstava o tome da su stare osobe teret.

“Stari svojim iskustvom pomažu mlađim generacijama, svoje unuke, decu”, naglasila je Dejanović i dodala da je socijalna i zdravstvena ugroženost stare žene na selu naša realnost.

Zamenica ambasadora Austrije u Srbiji Sabina Krojsenbruner kaže da su Srbija i Austrija slične po pitanju starije populacije i pohvalila spremnost Vlade Srbije da opreduzme određene korake u tom pravcu.

Ona je naglasila da su pred obe države veliki izazovi što se tiče starenja populacije i da problemi sa kojima se suočavaju stariji počinju veoma rano.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović istakla je da je istraživanje pokazalo 15 odsto stanovništva starijeg od 65 godina radi i da su najčešće angažovani u poljoprivredi.

“Penzije igraju značajnu ulogu u zaštiti od siromaštva. Bez socijalnih transfera i bez penzija stopa rizika od siromašta kod starijih iznosila bi 82,3 odsto. U prošloj godini osam odsto muškaraca i 17 odsto žena nisu primili nikakvo socijalno primanje niti penziju”, pojasnila je ona.

Milenović je ukazala da oko 20 odsto žena ne može da koristi novac samostalno, ali i da značajan broj starijih ne može da zadovolji potrebe za zdravstvenom zaštitom.

“Istraživanje o prihodima i uslovima života iz 2015 godine koje je radio Zavod za statistiku pokazalo je da 13 odsto muškaraca i 18 odsto žena nisu imali pregled ili lečenje koje im je potrebno”, istakla je predstavnica Crvenog krsta Srbije.

Značajno je i to, dodaje, da osobe starije od 65 godina čine 15 posto korisnika socijalne pomoći, uprkos razmišljanju da je to mnogo veći broj.

Istraživanje o socijalnoj inkluziji starijih osoba sproveo je Crveni krst Srbije u okviru projekta “Inicijativa za socijalnu inkluziju starijih osoba”, koji finansiraju Evropska unija, Austrijska razvojna agencija i Austrijski Crveni krst.

 

tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*