Србија од Твитера тражила податке о 40 корисника

0

Влада Србија тражила је информације о 40 корисника друштвене мреже Твитер од јануара 2015. до јуна 2017. показују Извештаји о транспарентности ове компаније

Од јануара до јуна 2017. године Влада Србије обратила се компанији Твитер (Тwиттер) 12 пута тражећи информације о истом броју корисника ове друштвене мреже, а за четири профила Твитер је дао неке од података.

Према подацима Извештаја о транспарентности Влада се први пут овој компанији обратила 2015. када су послали девет захтева, док је током 2016. тај број повећан на 17 захтева за проверу 19 профила. Са нових 12 захтева у првој половини 2017. укупан број обраћања попео се на 38 захтева за проверу 40 корисника.

Просечно у 24 одсто случајева Твитер је Влади доставио неке од тражених података за две и по године.

Поред тога, Србија је два пута од Твитера тражила да се одређени профили или садржај уклоне са ове друштвене мреже – једном у другој половини 2015, а други пут у првој половини 2016. године. Kако је наведено на сајту ови захтеви нису имали судски налог већ се као подносилац наводи Владина агенција, полиција или неки други орган. Ни на један од ова два захтева за уклањање Твитер није позитивно одговорио.

Захтеви за уклањање се углавном односе на садржај који је забрањен у одређеној земљи, као на пример захтев суда како би се уклонила увредљива изјава или захтев да се уклони забрањени садржај попут нацистичких симбола у Немачкој, наводи се у Извештају.

Србија је једина земља у региону која се обраћала ове године Твитеру за информације о корисницима. Хрватска и Црна Гора су се 2015. године обраћале Твитеру са по једним захтевом, што је учинила и Албанија 2014.

На адресу Твитера ове године стигло је 6.448 захтева за информације о 11.115 корисничких профила, а у 60 одсто случајева, тражиоцима су уступљени неки подаци.

На првом месту по броју захтева тренутно се налазе Сједињене Америчке Државе које су имале 2.111 захтева за информације о 4.594 налога. Јапан са налази на другом месту са 1.384 захтева, а након тога следе Уједињено Kраљевство, Турска и Француска.

Док је већини ових држава Твитер доставио неку од тражених информација, у случају Турске од 554 захтева за 902 профила није одговорено ни на један. Турска се такође нашла на првом месту по броју захтева за уклањање садржаја – 715 према налогу суда и 1.995 на основу захтева владиних агенција или полиције. У 23 процента захтева, део садржаја Твитер је и уклонио.

Твитер извештаје о транспарентности објављује два пута годишње од 2012. и до данас су добили захтеве из 83 земље света.

 

 

Цинс.рс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*