СРБИЈА ОДРЕЂЕНА за извоз људских органа?

0

Актуелни ‘министар’ здравља, Златибор Лончар је још прошле године најавио да је Србија ушла у Еуротрансплант, но, на њиховом сајту нема Србије ни у помену када су у питању земље које имају пацијенте на чекању за трансплатацију.

ПОРОДИЦА ДАЈЕ ПОСЛЕДЊУ РЕЧ

Дефинисано Предлог закона о трансплантацији предвиђа да смо сви потенцијални донори органа уколико се не изјаснимо супротно

Особа која је доживела мождану смрт, уколико је донор, може поклонити срце, бубреге, јетру, панкреас и на тај начин продужити више живота.

Сагласност свих

Министар здравља Златибор Лончар објаснио је да се трансплантација органа преминулог неће радити уколико се сви чланови породице не сагласе с тим.

– Од првог дана када заживи закон, правиће се списак људи који се доставља установама које раде трансплантацију. Онај ко неће да буде донор после смрти, довољно је да на обичном папиру напише да није сагласан. Ипак, уколико се ближа родбина не слаже с донацијом, од трансплантације органа нема ништа. Ако постоји и једно „не“, не постоји ни могућност и не иде се на донорство – рекао је Лончар.

Бурно међу посланицима

Ова тема је кулминирала у Скупштини када је шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић дао свој аргумент за усвајање овог закона:

– Човек када умре, тог момента више није власник било чега, па није власник ни својих органа – рекао је он.

Због ове изјаве Мартиновић је на друштвеним мрежама зарадио бројне критике.

– Према телу преминулог се још од старих Египћана гаји посебан култ. Да не помињем обичаје у Србији. Нико досад није тако оскрнавио тај култ као господин Мартиновић – написао је народни посланик Јанко Веселиновић.

курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*