Србија поклања оружје и муницију за борбу против Исламске државе

Донација у сарадњи са САД. - Србија деловање Исламске државе осећа кроз повратак њених бораца са Балкана и присуство миграната

0

Министар одбране Зоран Ђорђевић учествовао је на министарском састанку глобалне коалиције против такозване Исламске државе (ИД) у Вашингтону где је изнео ставове Србије за даљи наступ у борби против ИД.

Србија настоји да допринесе напорима које глобална коалиција улаже, у сразмери са својим могућностима, па је у сарадњи са САД определила одређена средства за најпотребније донације у наоружању, муницији, лековима и санитетском материјалу, саопштило је Министарство одбране.

„Очекује се да ће ускоро бити усаглашени сви детаљи у вези са донацијама и да ће Србија бити у прилици да та средства стави на располагање онима којима су потребна како би, иако ограниченим средствима и суочена са економским проблемима, допринела глобалној борби против ИД”, наводи се у саопштењу.

Србија се, подсећа Министарство одбране, одлукама највиших државних званичника, међу првима определила да пружи активан међународним напорима у супротстављању ИД јер деловање те и сличних организација представља изазов безбедности на глобалном нивоу.

Такве промене осећају се и на Балкану и то кроз повратак страних бораца или присуством миграната који су напустили своје домове због деловања ИД. Процена је да се на територији Ирака и Сирије тренутно бори око 500 „страних бораца“ са простора Балкана.

Велики капацитети Србије су ангажовани на идентификовању и регистрацији миграната и ти подаци се размењују са страним партнерима. Допринос Србије овим међународним напорима се, пре свега, огледа у спремности на размену информација обавештајно-безбедносних служби, истиче се у саопштењу Министарства одбране.

ПОЛИТИКА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*