Srbija ponosna na svoje veterane

„Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije i vlada brinu o veteranima. Možda to i nije dovoljno, ali čine sve što mogu da se naši ratnici osećaju časno i dostojanstveno”, rekao je general Diković

0

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković danas je na prijemu povodom 4. decembra – Dana vojnih veterana istakao da je Srbija srećna što ima nekoliko stotina hiljada veterana, koji su, zajedno sa onima koji su položili svoj život, bili spremni da brane Srbiju od svih agresija, a da vlada čini sve da žive časno i dostojanstveno.

„Dozvolite mi da posebno pozdravim tada decu, a sada veterane sa Košara, i porodice žrtava ratova na prostoru bivše Jugoslavije i tokom NATO agresije, koji su branili svoju otadžbinu, za čiju su slobodu bili spremni da daju i svoj život”, rekao je Diković, i izrazio posebno poštovanje poginulima u borbi za domovinu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.e08c7ef0-b89b-11e6-9eee-001a649ddcfePrenoseći vojnim veteranima pozdrave ministra odbrane, načelnik Generalštaba je izrazio zadovoljstvo što se Dan veterana drugi put u novijoj istoriji obeležava na posebno svečan način.

„Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije i vlada brinu o veteranima. Možda to i nije dovoljno, ali čine sve što mogu da se naši ratnici osećaju časno i dostojanstveno, a onda i da im pomognemo u rešavanju svakodnevnih problema, posebno porodicama palih boraca”, rekao je Diković dodajući da mu je posebno drago što su svi vojni veterani u funkciji izgradnje sposobnosti naše vojske.dda34c82-b89b-11e6-9eee-001a649ddcfeZa uspešnu saradnju sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije, general Diković je uručio vojna priznanja tradicionalnim i veteranskim udruženjima i organizacijama.

Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca uručio je Vojnu spomen-medalju za doprinos sistemu odbrane, Plaketu Ministarstva odbrane – Klubu generala i admirala Srbije, dok je, u znak priznanja za ostvarenu saradnju s Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije, zahvalnicu uručio Odredu izviđača „Veternik 1923”.f448f3f6-b89b-11e6-9eee-001a649ddcfeSkupu u Velikoj ratnoj sali Starog generalštaba prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, ugledne zvanice, predstavnici tradicionalnih i veteranskih udruženja, kao i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Dan vojnih veterana obeležen je danas u svim komandama, jedinicama i ustanovama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. U znak poštovanja i sećanja na one koji za otadžbinu dali svoji živote, vojne delegacije su u saradnji sa lokalnim samoupravama i veteranskim udruženjima položile vence na spomen-kosturnice, spomenike palim borcima i žrtvama oslobodilačkih ratova širom Srbije, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.f5df1344-b89b-11e6-9eee-001a649ddcfe

Dan vojnih veterana se obeležava 4. decembra u spomen na dan kada je, 1912. godine, potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu. Tada je oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje stari ratnik, modernim jezikom rečeno – veteran.

Politika

POSTAVI ODGOVOR

*