Србија поново подиже своју заставу испред Беле куће

0

Ана Брнабић и Ивица Дачић требало би да путују у Вашингтон на обележавање историјског догађаја од пре једног века

Стогодишњица подизања српске заставе испред Беле куће биће обележена низом манифестација које ће у Вашингтону бити одржане од 25. до 28. јула. Овом важном јубилеју, како „Политика” незванично сазнаје, требало би да присуствују премијерка Ана Брнабић, шеф дипломатије Ивица Дачић, као и премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић. Први пут ће у обележавање неког јубилеја важног за Србију, али и САД, бити укључена и америчка администрација, па би то могла да буде и добра прилика за сусрет српских и америчких званичника. Зато, како сазнајемо, постоји и иницијатива упућена америчком потпредседнику Мајку Пенсу да прими званичнике Србије.

Годишњица подизања српске заставе, али и честитка поводом америчког Дана независности, били су нова прилика да председник Александар Вучић понови позив Доналду Трампу да посети Србију. У јулу прошле године, подсетимо, овај позив је упутио током разговора са Пенсом у Вашингтону. Уколико би до ње дошло, ова посета би, како је у писму образложио српски председник, била од највећег значаја за даље унапређење „свеколике сарадње наших двеју земаља, за шта је Србија снажно опредељена”.

На наклоности Трампове администрације увелико ради и Приштина. Албанци су лоше почели са новом америчком влашћу. Отворено су подржавали Хилари Клинтон у предизборној кампањи, али су одмах по доласку Трампа на власт интензивно кренули у „пеглање” односа и у то уложили много новца. Уосталом, Хашим Тачи је једној лобистичкој кући платио пола милиона евра да би му организовала руковање са Трампом.

 

политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*