Srbija ponovo podiže svoju zastavu ispred Bele kuće

0

Ana Brnabić i Ivica Dačić trebalo bi da putuju u Vašington na obeležavanje istorijskog događaja od pre jednog veka

Stogodišnjica podizanja srpske zastave ispred Bele kuće biće obeležena nizom manifestacija koje će u Vašingtonu biti održane od 25. do 28. jula. Ovom važnom jubileju, kako „Politika” nezvanično saznaje, trebalo bi da prisustvuju premijerka Ana Brnabić, šef diplomatije Ivica Dačić, kao i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović. Prvi put će u obeležavanje nekog jubileja važnog za Srbiju, ali i SAD, biti uključena i američka administracija, pa bi to mogla da bude i dobra prilika za susret srpskih i američkih zvaničnika. Zato, kako saznajemo, postoji i inicijativa upućena američkom potpredsedniku Majku Pensu da primi zvaničnike Srbije.

Godišnjica podizanja srpske zastave, ali i čestitka povodom američkog Dana nezavisnosti, bili su nova prilika da predsednik Aleksandar Vučić ponovi poziv Donaldu Trampu da poseti Srbiju. U julu prošle godine, podsetimo, ovaj poziv je uputio tokom razgovora sa Pensom u Vašingtonu. Ukoliko bi do nje došlo, ova poseta bi, kako je u pismu obrazložio srpski predsednik, bila od najvećeg značaja za dalje unapređenje „svekolike saradnje naših dveju zemalja, za šta je Srbija snažno opredeljena”.

Na naklonosti Trampove administracije uveliko radi i Priština. Albanci su loše počeli sa novom američkom vlašću. Otvoreno su podržavali Hilari Klinton u predizbornoj kampanji, ali su odmah po dolasku Trampa na vlast intenzivno krenuli u „peglanje” odnosa i u to uložili mnogo novca. Uostalom, Hašim Tači je jednoj lobističkoj kući platio pola miliona evra da bi mu organizovala rukovanje sa Trampom.

 

politika

POSTAVI ODGOVOR

*