Србија предложила Кини да се укину визе за грађане

Историјски дан за Србију и Кину, предлаже се укидање виза

0

Министар спољних послова Ивица Дачић и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг оценили су да је ово историјски дан за две земље.

Уколико кинеска влада прихвати предлог Србије, грађанима визе неће бити потребне за боравак до 30 дана, а та одлука би могла да ступи на снагу до краја године, рекао је Дачић, после седнице владе којој је присуствовао и кинески амбасадор, који је рекао да је уверен да ће се то и догодити.

То ће имати велике позитивне последице на развој сарадње у свим областима – од политичких односа, економије, до туризма, рекао је Дачић.

“Очекујемо велики број кинеских туриста у Србији, а и за наше грађане је то добра вест. И кинески бизнисмени моћи ће да долазе без виза, а ојачаће се и сарадња у области културе, науке, образовања…”, рекао је Дачић.

Он је додао да је предлог споразума о обостраном безвизном решиму одраз пријатељства пема Кини и међусобног поверења које је изграђено, уз споразум о стратешком партнерству.

Ова наша одлука је заиста историјског карактера. Можда то некоме не звучи као велика вест, али Србија има са 63 земље такве споразуме и наш је циљ да са што више земаља укинемо визе”, рекао је Дачић.

Ли је рекао да је Србија прва земља у Европи са којом је Кина спремна да потпише укидање виза, што доказује да два народа и две земље гаје међусобно поштовање и поверење.

Он је навео да ће, када споразум ступи на снагу, у Србију долазити више кинеских туриста, инвеститора, као и да ће више Срба моћи да путују у Кину.

Ли каже да ће, након одлуке владе Србије, и кинеска влада брзо покренути поступак и да је сигуран да ће донети исту одлуку.

Брзо ћемо потписати споразум и он ће одмах ступити на снагу”, рекао је Ли.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*