Србија прва у Европи по броју деце оболеле од рака

0

Међународни дан деце оболеле од рака обележава се сутра, Србија је прва у Европи по броју деце оболеле од рака.

Дечији рак је један од најчешћих узрока смртности деце, а по истраживањима ИАРЦ (Тхе Интернатионал Агенцy фор Ресеарћ он Цанцер – www.иарц.фр) из 2015. дечији рак је порасту.

Од седамдесетих година прошлог века је тај број, глобално за децу од 0-14 година, порастао са 165.000 на 215.000, а за тинејџере од 15-19 година, годишње је број новодијагностикованих 85.000.

„Вероватноћа да добијеш на лутрији је 1 у 175 милиона, вероватноћа да дете добије рак је 1 у 285“, саопштило је Удружење излечених пацијената „Младица“.

Претпоставља се да је тај број и већи, јер многе земље, као што је наша, немају регистар за рак који прати ову популацију. Србија је прва у Европи по броју деце са раком.

„Дечији рак је мање учестао него рак код одраслих. Стопа преживљавања је већа код деце него код одраслих. У развијеним земљама стопа преживљавања је 84 одсто. У Србији је око 70 одсто. Већа стопа преживљавања „је по високој цени“, јер остају последице лечења“, наводи се у саопштењу „Младица“.

Из тог удружења позивају све на едукацију и стварање услова који ће значити: Рану дијагностику, лечење и дугорочно праћење последица лечења.

Брига о младицама (бившим пацијентима) и њиховом здрављу у годинама после лечења је једнако важна као и лечење.

По европском стратешком плану за децу и тинејџере са раком се ове две ствари изједначавају, јер 95 одсто младића има неку дугорочну последицу (проблеми са срцем, стерилитет, појава секундарног малигнитета).

 

 

Tанјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*