Србија Српској – 5 милиона ев

0

Србија ће помоћи општине у Републици Српској у износу од пет милиона евра, саопштио је данас председник Србије Александар Вучић.

Реч је о новој помоћи, а председник је то саопштио на заједничкој прес конференцији са председником Републике Српске Милорадом Додиком, а после састанка државног врха Србије и Српске.

Вучић је нагласио да је у складу са Законом о специјалним везама Србије и РС, разговарао са Додиком о даљој подршци коју Србија може да пружи народу у РС.

„Усагласили смо да у следећим општинама помогнемо у укупном износу од 5 милиона евра. Ово је нова транша помоћи Србије грађанима РС. Реч је о општинама Приједор, Нови Град, Kозарска Дубица, Градишка, Челинац, Мркоњић Град, Пелагићево, Пријељина, Соколац, Братунац, Зворник, Источна Илиџа, Вишеград, Ново Горажде, Требиње. Затим у оквиру Федерације БиХ помоћ од 500.000 евра за обнову и изградњу православних храмова“, објаснио је он.

Вучић је рекао да је издвојено и посебних милион конвертибилних марака за програм самозапошљавања, за развој предузетништва младих до 35 година старости, за програме за подстицај, покретање властитог бизниса и предузећа.

Пренео је да је Додик замолио Србију да помогне у изградњи магистралног пута Гацко-Фоча, деоница Тјентиште-Брод на Дрини у вредности до 10 милиона евра.

„Нисмо могли у овом тренутку да донесемо ту одлуку, али ћемо је разматрати за два месеца када будемо јасније видели стање у буџету Србије и јавним финансијама, када будемо могли да предвидимо како то изгледа“, објаснио је он.

Вучић је казао да је Србија показала искрену жељу да у условима када обезбеђујемо високи суфицит у буџету Србије, када имамо раст до 4 одсто на кварталном нивоу, када имамо огроман број пројеката које очекујемо да буду остварени у кратком периоду, помогне.

Најавио је да ће само у априлу присуствовати отварању нове Леони у Нишу, затим фабрике у Чачку, камен темељац за Форверк, потом у Лозници, па Kраљево те Kрушевцу, Лесковцу, и да се нада фабрици у Зајечару.

„Народ у РС се суочава са напуштањем огњишта. Ми желимо да што више људи остане на својим огњиштима у Србији и РС, и зато смо спремни да помогнемо руководству Српске, нашем народу“, поручио је Вучић.

Вучић је захвалио Додику на подршци у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, и известио га о ситуацији на Kосмету.

Председник је најавио да ће са Додиком бити заједно у Мостару, а онда заједно иду у Требиње да посете вртић који гради Србија.

„Не очекујем претерано добре вести за нас у Софији“, али се радујем сваком сусрету“

Радујем се сваком сусрету на Самиту Западни Балкан ЕУ у Софији, али не очекујем претерано добре вести за нашу земљу, рекао је Вучић.

„Ми смо у великом проблему. Много смо грешака направили, многе околности нам не иду на руку, али нам остаје да штитимо, волимо, чувамо своју земљу и то и радимо. Радујем се сваком сусрету, сваком разговору“, рекао је Вучић.

Одговарајући на питање о учешћу Србије на том самиту, с обзиром на то да су три државе, чланице ЕУ, своје учешће довеле у питање због планираног присуства Kосова, Вучић је приметио и да је то тек 17. маја, а да до тада има пречих састанака.

Kако је навео, неке веома значајне разговоре имаће између 10, 11. и 12. априла, и разговараће се и о KиМ, и он се радује сваком разговору и на Самиту у Софији…

„Али, не очекујем претерано добре вести за нашу земљу. Борићемо се свом снагом и свим срцем и енергијом да то што је било готово 2008, једностраним проглашењем независности Kосова, што смо им директно признали 2010. и 2011. преко пресуде МСП мало померимо. И успели смо нешто, да закорачимо и боримо се за KИМ, али интереси западних сила су другачији“, приметио је Вучић.

Оно, међутим, што је, каже, за нас посебно тешко, је што албанска страна нема уопште жељу за компромисом.

„И данас кажу… ми радимо на ЗСО, али шта раде… шта радите, сејете кромпир, копате канале… ста тачно радите, молим вас, да ми кажете. И те трикове продајете пет година. А шта радите, један потез ми кажите шта сте урадили“, упитао је.

Kако је навео, ниједан потез нигде не говори у прилог тома да се на ЗСО ради и онда се поставља питање докле да трпите преваре и трикове.

„Ми нисмо баш толико глупи и наивни. И као сто сам рекао пре седам дана да неће озбиљно да раде ништа, ево види се да сам у праву. Сада се туку око „гулениста“, једни су ближи Турцима, други Американцима до секунде док им Срби не буду преко пута за столом и одмах ће да се уједине и имаће подршку и једних и других и трећих, а ми да гледамо само да наше државне интересе сачувамо“, поручио је.

„Војводина република, тај филм неће гледати“

Вучић је додао да није случајно то што се коалициони партнери Саше Јанковића залажу да Војводина буде република, али поручује да „тај филм неће гледати, јер то не желе грађани Покрајине“.

„То што говори Јеремић је утопија најгоре врсте“

Председник је истакао да су политике различитих представника опозиције по питању Kосова и Метохије потпуно идентичне, иако, на пример, Саша Јанковић каже да Kосово више није српско, а Вук Јеремић да Србија ни по коју цену не треба да се одрекне Kосова.

Иако се чини да су њихове политике дијаметрално различите, оне су суштински исте, рекао је Вучић, истакавши и да је то што говори Јеремић утопија најгоре врсте.

Одговарајући на питање новинара, Вучић је рекао да када је о Kосову и Метохији реч, постоји нешто што је, како је рекао, свим грађанима јасно.

Знају грађани, казао је, све шта је било 1999, 2004, 2008, 2010, и 2011.

„Јанковић вам свакога дана говори да је Kосово независно и да никад неће бити српско, а Јеремић сваког дана говори да се ни за живу главу не треба одрећи Kосова. Јасно је да је то утопија најгоре врсте“, рекао је.

Њима, казао је, не смета то што тобоже излазе са различитим ставовима, иако су они суштински исти.

„Они хоће да све урадим ја, а не они, и онда да цео терет овог света падне на моја плећа“, рекао је Вучић.

У свему се томе, каже, нарочито истичу они који су довели државу до банкротства, косовске независности и одвајања Црне Горе од Србије.

Зато није нимало случајно то што се коалициони партнери Јанковића залажу да Војводина буде република.

„Све је у реду. Србија је демократска земља и тај филм нећете гледати. То нећете видети не зато што ја то нећу или неко други неће, већ зато што то неће грађани Војводине“, казао је Вучић и подсетио да у највећем броју војвођанских општина СНС, на чијем је челу, има апсолутну већину.

Порука привредницима:Идите сви на Сајам у Приштину

Вучић је поручио српским привредницима да иду на Сајам привреде у Приштини, те да имају његову подршку да „побеђујемо, економијом и нашом привредом“.

Вучић је рекао да је трговинска размена са Приштином око 500 милиона евра, да сматрамо да може да буде и милијарду евра, због чега и сматра да је потребно да што више компанија буде на тој сајму, да своје компаније представе на најбољи начин, да склопе што више послова..

Рекао је да је имао разговоре са представницима Привредне коморе и компанија и да их је, иако „зна да ће многи то да критикују и да му „јунаци“ соле памет због тога“, охрабрио да иду у Приштину и представе своје компаније и могућности.

Он је у том контексту навео и да ће он ићи на привредни сајам у Мостару, где је Србија земља партнер, да иде тамо са више од 60 компанија, да ћемо бити представљени на 900 квадратних метара…

Додао је да се Србија за тај привредни форум припремила на начин на који нису, на пример, ни Хрватска, ни Турска, које су такође биле земље партнери.

Истакао је да ће Србија и њена привреда бити представљени и у медијима и на билбордима…

Вучић је рекао да ће тамо бити и хрватски премијер Андреј Пленковић, да се нада да ће доћи и Бошњаци, те подвукао да ће бити и бугарски премијер Бојко Борисов, земље која председава ЕУ, и који долази и на позив Драган Човића, али и на његову молбу

Он је додао и да ће након тога са председником Републике Српске Милорадом Додиком ићи у Требиње, да ће о томе обавестити чланове Председништва БиХ, како би нашем народу у Требињу показао да смо с њима и да хоћемо да им помажемо.

Додик: Ми смо јединствени народ и само заједнички можемо да одбранимо наш идентитет

Додик је изјавио да је најновији пакет помоћи Србије Српској за решавање конкретних проблема грађана Српске иницирао председник Србије Александар Вучић и истакао да верује да ће интеграција Србије и Српске бити још израженија по многим питањима.

Додик је захвалио на конкретној помоћи у решавање конкретних дугогодишњих комуналних, здравствених и образовних проблема грађана Српске, те навео да радује што Србија има одговорност и жељу да помогне.

„Ми смо јединствени народ и само заједнички можемо да одбранимо наш идентитет“, поручио је Додик који је говорио и о актуелној ситуацију у Српској и у федерацији БиХ, као и о разговорима Београда и Приштине.

Најновији пакет помоћи општинама у Републици Српској за Додика је најконкретнији пример односа и веза Србије и Српске и нови сегмент у помоћи која је раније била само на начелном политичком нивоу.

Подсетио је на период када су Србија и Српска биле изложене великим поплавама и помоћи Србије Српској са значајним финансијским средствима, наводећи изградњу школа у Добоју и Шамцу, као и изградњу моста Братунац – Љубовија који због административних проблема у Сарајеву није стављен у функцију.

За политичку ситуацију у БиХ је рекао да је готово замрла, да су институције паралисане, а да су односи између Хрвата и Бошњака до те мере сложени да не функционише ни парламент ни влада.

„Једино што функционише је Република Српска у пуном капацитету“, каже Додик и додаје да институције Српске несметано функционишу и да се бележи раст економије који од Нове године до данас износи 3,2 одсто.

Имамо притиске да мењамо политику према Kосову. Ми то нећемо учинити

Република Српска ће по питању Kосова и Метохије искључиво следити политику Београда и Србије, учиниће оно шта та политика одлучи и тај став нећемо променити, изјавио Додик.

Евентуални пут и признаје Kосова у УН подразумевало би активирање процеса независности Српске

Додик каже да је Вучићу пренео какав је општи интерес грађана и институција Српске везано за разговоре које Београд води са Приштином, поручујући да Српску, без обзира на неке покучаје, неће ућуткакти да говори о томе.

То питање, каже, Српска доживљава не само емотивно него има и право да каже свој став, те подсетио на одлуку донету по проглашењу независности Kосова да би се евентуални пут и признаје Kосова у УН подразумевало би активирање процеса независности Српске.

Истакао је да се Српска придржава тих одлука без обзира што, додаје, неки покушавају да је ућуткају.

„Данас је јасно да без става Србије не може то питање (KиМ) бити решено без обзира на тежину тренутка са становиншта мешања међународног фактора“, рекао је Додик.

Додик је рекао да Република Српска због тога трпи велике притиске.

„Имамо притиске по том питању да мењамо политику према Kосову. То је за нас суштинско питање и ми то нећемо учинити“, рекао је Додик.

Република Српска, рекао је, прати политику Србије и нисмо спремни да дамо сагласност да БиХ подржи једнострано проглашену косовску независност.

„То се неће десити и надамо се да ће ти ставови бити поштовани“, казао је Додик и додао да ће РС по питању Kосова и Метохије пратити искључиво политику Београда и Србије.

„Учинићемо оно што та политика одлучи и ми тај став нећемо променити“, навео је Додик.

На питање Тањуга како из перспективе једног ентитета у БиХ види недавне догађаје у Kосовској Митровици и Приштини и однос међународне заједнице, Додик је рекао да међународна заједница има различите критеријума и дуплу политику.

Дуго је, казао је, у политици и имао је прилику да слуша странце који на једном месту говоре једно, а на другом друго.

За недавно хапшење шефа владине канцеларије за KиМ, Марка Ђурића, је рекао да је то била брутална акција „криминалаца и терориста“, након које је међународна заједница ућутала.

„Ништа није рекла на ту тему. Европска унија изашла је са захтевом за смиривањем тензија и неупотребу силе, а сила је већ била употребљена. Зато ми не верујемо у искрени став међународне заједнице“, рекао је Додик поредећи понашање представника међународне заједнице када је реч о KиМ и када је реч о БиХ.

Према његовим речима, позиција међународне заједнице је јасна.

„Ми смо им захвални за све пројекте. Ми желимо да разговарамо са свима, али нисмо спремни да дозволимо да нас воде и да нам наређују како да се понашамо“, казао је.

Зато, казао је, разуме ситуацију на KиМ.

„Потпуно сам уверен да суштинску власт на Kосову има међународни фактор, а извршиоци су наводе косовске институције“, закључио је председник Републике Српске.

НАТО вежбе на Мањачи неће бити

Председник Републике Српске је поручио је данас да војне вежбе са НАТО на Мањачи неће бити, јер се грађани Српске противе тој вежби, а и не верују НАТО-у.

Додик је објаснио да се појавила информација да ће у вежби учествовати авиони који користе муниције са осиромашеним уранијумом, против чега се дигао народ.

„Ми у РС и Србији одлично знамо шта је осиромашени уранијом, јер су га користили против нас. Наша јавност се супротставила коришћењу осиромашеног уранијума, а и ми власт у РС, као и ја као председник“, додао је он.

Додик је пренео да су после рекли да неће користити осиромашени уранијом, али да НАТО-у грађани РС не могу веровати.

„Не можемо да верујемо обећањима да неће користити осиромашени уранијум, јер сви знамо да када слете борбени авиони НАТО на неку територију локалне власти немају могућност контроле. Нека вежбају на неком другом месту. Зашто код нас. Ми немамо поверења у НАТО јер нас је бомбардовао“, нагласио је он додајући да РС жели да сарађује са НАТО само на транспарентан начин.

„Не би био први пут да нас Американци преваре“, рекао је Додик.

Он је нагласио да РС неће дозволити интеграцију БиХ у било које војне савезе у којима није Србија.

Подсетио је да је противно одлукама Народне скупштине РС придруживање БиХ у НАТО, и захтева да се одлуке Бањалуке поштују.

Истовремено указује да нема ништа против сарадње са НАТО кроз програм партнерства.

Подсетио је да је НАТО бомбардовао наш народ у БИХ, а тако и Србију, те да се показао потпуно навијачки настројен према другој страни у БиХ.

„У политичким процесима који су били везани за статус имовине, НАТО је био на страни централизације, потпуно непотребно. На захтев бошњачке стране НАТО је то уврстио као свој врхунски принцип, тврдећи да то мора да се уради како би се кретало даље ка том савезу. Ми смо покушавали да их разуверимо, а ти разговори су трајали сигурно седам година, и одбијамо да се наша имовина пренесе на заједнички ниво“, поручио је Додик.

Наслови нет

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*