Србија за мигранте добила 40 милиона евра од ЕУ

0

Европска унија је од септембра 2015. дала 40 милиона евра бесповратне помоћи за подршку Србији у управљању избегличким и мигрантским токовима

Европска унија је од септембра 2015. дала 40 милиона евра бесповратне помоћи за подршку Србији у управљању избегличким и мигрантским токовима, саопштила је данас Делегација ЕУ у Београду.

Шеф Делегације ЕУ Мајкл Девенпорт је рекао да „Србија… пружа важан допринос решавању мигрантске кризе на одговоран и хуман начин“ и да „ЕУ подржава власти у Србији на свим нивоима како би се смањио утицај кризе на локалне заједнице“.

Он је рекао и да „делегација ЕУ и Влада Србије заједно раде на утврђивању приоритетних потреба како би се 40 милиона евра помоћи искористило на најбољи начин“.

„Наредних месеци и година Србија ће имати користи од значајних додатних финансијских средстава у области миграција и управљања границама“, рекао је Девенпорт, наводи се у саопштењу.

Више од 10,7 милиона евра дато је за радове на изградњи и реконструкцији центара у Прешеву, Шиду, Адашевцима, Суботици, Принциповцу, Крњачи, Босилеграду, Пироту, Димитровграду и Бујановцу за планиране радове у Шиду и Падинској Скели, као и за опрему, мобилне тимове, потрепштине и намештај.

ЕУ такође плаћа трошкове струје, грејања, воде, одношења смећа, санитарне услуге и чишћење, и то више од 460,000 евра ове године и скоро два милиона милиона евра наредне године, наводи се у саопштењу.

Више од 9,4 милиона евра утрошено је за плате 273 запослених грађана Србије, координатора, преводилаца, административног помоћног особља и запослених на одржавању у Суботици, Шиду, Прешеву, Неготину, Димитровграду, Зајечару, Крњачи, Бањи Ковиљачи, Тутину, Сјеници и Београду.

ЕУ је обезбедили средства за храну и смештај особља надлежних органа приликом рада на терену, за дечије кутке, пружање информација, управљање индивидуалним случајевима и спајање породица, као и подршку малолетним лицима у пратњи или без ње.

За заштита граница обезбеђено је 7,5 милиона евра и то за опрему, информационо-технолошку инфраструктуру, боље управљање границама, ангажовање гостјућих службеника из земаља чланица ЕУ који пружају подршку граничној полицији Србије, и за модернизацију граничних прелаза.

ЕУ је такође за храна и друге потрепштине обезбедила 3,8 милиона евра а за транспорт и логистика више од 2,6 милиона евра, наводи се у саопштењу.

За здравствена нега дато је скоро 1,2 милиона евра и то за две мобилне клинике, пратеће медицинско особље и преводиоце, лекове и друга медицинска средства, као и приступ примарној здравственој нези у прихватним центрима као и у градском парку у Београду.

ЕУ је финансирала и управљање, административни послови, компјутери, путовања, комуникација са скоро два милиона евра док је та подршку реформи националном систему азила обезбедила милион евра.

За „асистирани добровољни повратак миграната у земље порекла“ обезебђено је 0,75 милиона евра.

Поред тога, неколико земаља чланица ЕУ је пружило потребну билатералну помоћ Србији, у оквиру Механизма ЕУ за цивилну заштиту.

Србија је такође добила значајну помоћ од ЕУ у оквиру регионалног програма посвећеног управљању миграцијама чији је буџет 8 милиона евра, додаје се у саопштењу.

 

 

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*